Banja Luka

U banjalučkoj Gimnaziji počela Međunarodna olimpijada iz fizike

U banjalučkoj Gimnaziji počela Međunarodna olimpijada iz fizike
Foto: Dražan Pozderović | U banjalučkoj Gimnaziji počela Međunarodna olimpijada iz fizike

Međunarodna olimpijada iz fizike počela je danas u prostorijama Gimnazije u Banjaluci.

Prvog dana ovog prestižnog takmičenja učenici su s izradom zadataka iz fizike počeli u 12 časova, a zadatke su radili bez prekida pet sati.

Međunarodna olimpijada iz fizike najprestižnije je takmičenje iz ove nauke, a ove godine, zbog epidemiološke situacije, umjesto u Moskvi održava se u svim zemljama svijeta učesnicama.

Ove godine prvi put učenici iz BiH su ovo takmičenje dočekali u svojoj zemlji, tačnije u Banjaluci, gdje se među tri učesnika takmiče i dva učenika Gimnazije Marko Vučić i Sergej Krčmar.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, rekla je za "Nezavisne" da su učenici bili smješteni u jednu učionicu sa supervizorom iz Moskve.

"To je bio prvi dan takmičenja, a sljedeći će biti u četvrtak, kada će učenici takođe zadatke raditi pet sati", rekla je Maleševićeva.

Dodala je da je održana i online konferencija putem aplikacije Zoom, kojoj su prisustvovale sve zemlje učesnice ove olimpijade.

"U jednoj učionici su se nalazili i naši profesori fizike, koji su radili prevode zadataka. Kamere pokrivaju i učionice u kojoj su učenici, ali i učionicu u kojoj su naši profesori, kako bi sve prošlo prema pravilima", kazala je Maleševićeva.

Navela je da prve preliminarne rezultate mogu očekivati tek naredne sedmice, a učenici imaju pravo da se žale na te rezultate.

"Prve rezultate najvjerovatnije možemo očekivati već oko 15. decembra", zaključila je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije