Banja Luka

U banjalučkoj Gimnaziji proizvode vizire za medicinare

U banjalučkoj Gimnaziji proizvode vizire za medicinare
Foto: N.N. | U banjalučkoj Gimnaziji proizvode vizire za medicinare

Potreba za medicinskom zaštitnom opremom nikada nije bila veća, a četiri profesora Gimnazije, u saradnji sa direktoricom i učenikom ove škole, odlučila su da izradom zaštitnih vizira daju svoj mali, ali vrijedan doprinos u borbi protiv virusa korona.

U izradi zaštitnih vizira učestvuju profesori Tamara Jagodić, Draško Perać, Aleksandra Aćimović i Aleksandra Radić, koji su prošli obuku za korištenje STEM opreme, a ovu zaštitnu opremu izrađuju na 3D štampaču u Gimnaziji.

Sve izrađene vizire doniraju Univerzitetskom kliničkom centru RS kao i Domu zdravlja, a prije nekoliko dana su donirali vizire i u karantin u Centru "Zaštiti me".

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, rekla je da je sve počelo kada je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta zatražio 3D štampač iz ove škole da bi proizvodili zaštitne vizire za medicinare, te da su oni tada došli na ideju da profesori ove škole, koji su obučeni za rad u STEM učenionici, prave vizire.

"Profesori su htjeli da pokažu prije svega učenicima da su pored svih obaveza koje imaju oko predavanja na daljinu ipak pronašli vrijeme da na neki način pomognu u novonastaloj situaciji", rekla je Maleševićeva.

Dodala je da su im se javili i učenici koji imaju svoje 3D štampače, u želji da i oni daju svoj doprinos.

"Učenici su predložili da im damo materijal i da će nam i oni pomoći", kazala je Maleševićeva.

Tamara Jagodić, profesorica matematike u Gimnaziji, rekla je da su putem medija vidjeli da su i druge škole i institucije koje posjeduju 3D štampače pokrenule akciju izrade vizira, te da su i oni željeli da pokrenu svoj štampač u ovoj humanoj misiji.

Dodala je da su bili obučeni da na ovom printeru rade samo osnovne stvari, ali da su uz pomoć mentora Nijada Salihovića, profesora iz Brčkog, napravili prvi model vizira.

"Na samom početku smo pravili jedan vizir dnevno, jer smo bili nestručni u izradi. Kasnije smo pronašli i drugi model koji su nam pokazale kolege sa PMF-a pa sada dnevno proizvedemo četiri vizira", rekla je Jagodićeva.

Istakla je da su za desetak dana, od kada su počeli sa izradom ove zaštite, proizveli ukupno 35 vizira.

"Vizire doniramo na UKC RS i Domu zdravlja, a oni u skladu s potrebama odluče gdje će ti viziri dalje biti proslijeđeni", kazala je Jagodićeva.

Navela je da je izrada vizira dug i složen proces, te da je potrebno oko pet do šest sati da se proizvedu dva vizira, a da bi se sve pravilno izbrusilo i folija namjestila, potrebno je dodatnih 10 do 15 minuta.

"Zajedno sklapamo vizire, montiramo folije i gume i pakujemo ih za isporuku", rekla je Jagodićeva.

Dodala je da trenutno samo jedan učenik trećeg razreda od kuće radi na izradi ovih vizira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije