Banja Luka

U kontroli 25 igraonica u Banjaluci dvije kazne

U kontroli 25 igraonica u Banjaluci dvije kazne
Foto: N.N. | U kontroli 25 igraonica u Banjaluci dvije kazne

BANJALUKA - Odjeljenje za inspekcijske poslove je na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove iskontrolisalo 25 dječjih igraonica na području grada od početka marta do polovine aprila.

"U kontroli su kažnjene jedna igraonica zbog neisticanja cijene usluge i jedno privredno društvo koje uopšte nije bilo registrovano", rekli su u Odjeljenju.

Prema njihovim riječima, kontrola se radila po propisima iz različitih oblasti.

"Ovlaštene su Prosvjetna, Zdravstvena i Tržišna inspekcija da svako iz svoje nadležnosti vrši kontrole u dječjim igraonicama", kazali su u ovom odjeljenju.

Novčanom kaznom od 1.500 do 3.000 KM biće kažnjen za prekršaj osnivač igraonice ukoliko počne da radi i obavlja djelatnost a ne ispunjava uslove propisane standardima i normativima za oblast predškolskog obrazovanja i vaspitanja, odnosno obavljanja djelatnosti bez registracije kod nadležnog organa.

"Pravilnikom je propisano na koji se način osniva, koje prostorije mora da ima, te kakva oprema, namještaj, igračke i drugi predmeti namijenjeni djeci treba da budu u igraonici", istakli su u Odjeljenju.

Za neodržavanje higijene najmanja propisana kazna je 300 KM za samostalnog preduzetnika, 500 KM za pravno i 200 KM za odgovorno lice  u pravnom licu.

"Neke igraonice su u međuvremenu prestale s radom ili su promijenile djelatnost, a vjerovatno će se i nove otvarati, pa će i u narednom periodu igraonice biti predmet redovnih kontrola", naveli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije