Banja Luka

U multipleks "Palas" će moći i lica s invaliditetom

U multipleks "Palas" će moći i lica s invaliditetom
U multipleks "Palas" će moći i lica s invaliditetom

Zahvaljujući građanskoj inicijativi pokrenutoj putem društvenih mreža, lica s invaliditetom uskoro će moći da prisustvuju projekcijama u banjalučkom multipleksu "Palas".

Čelnici multipleksa "Palas", koji trenutno ne radi zbog sanacije, rekli su da renoviranjem žele da unaprijede svoj rad, što, kako su istakli, podrazumijeva napredak na svim poljima.

Ističu da je jedan od razloga zbog kojeg je započeto renoviranje i taj da se osobama s invaliditetom omoguće pristup salama i adekvatna mjesta za gledanje filmova.

"Pristupne rampe, širi redovi i pristup za invalidska kolica su prioriteti na kojima radimo", navode u "Palasu".

Ipak, dodaju da nije sve u njihovim rukama i da nisu nadležni za pristup invalidskih kolica sa Trga Krajine do njihovih prostorija.

"To je ono što mi možemo da uradimo. Nažalost, mi nismo nadležni za upotrebu lifta jer nismo vlasnici tog prostora. U kontaktu smo sa Gradskom upravom koja je nadležna za taj prostor i sigurni smo da će grad učiniti što je u njihovoj moći da lift ponovo bude osposobljen", dodaju iz Uprave banjalučkog kina.

U Gradskoj upravi istakli su za "Nezavisne" da je grad Banjaluka kroz više aktivnosti i projekata iskazao podršku i poštovanje licima s invaliditetom, odnosno organizacijama koje okupljaju ta lica.

"U konkretnom slučaju, grad Banjaluka je u više navrata sanirao lift za invalidna lica na Trgu Krajine. Nažalost, ovaj lift često su namjerno uništavali nesavjesni pojedinci, te i ovim putem apelujemo na sugrađane da zajedno čuvamo imovinu grada", poručeno je iz Gradske uprave.

Ističu da će lift ponovo biti stavljen u funkciju, i to u okviru redovnih aktivnosti Odjeljenja za komunalne poslove - iz kojeg su potvrdili da će naredne sedmice početi radovi na njegovoj sanaciji.

Nenad Bosnić, jedan od Banjalučana koji zbog arhitektonskih prepreka nije mogao da uživa u filmskim projekcijama, ističe da je gradu veličine Banjaluke zaista neophodno da svoj jedini bioskop učini dostupnim svim svojim građanima.

"Lijepo je vidjeti da se radi na tome. Nadam se samo da će servisirani lift biti redovno održavan i kvalitetno zaštićen, jer se dešavalo da bude demoliran brzo nakon puštanja u rad, ali i da će naši sugrađani shvatiti da on ima svoju svrhu i nekome je značajno njegovo funkcionisanje, te će ga malo bolje čuvati", istakao je Bosnić.

Dodao je da postoji još kulturnih institucija koje nisu jednako dostupne svima, poput Kulturnog centra Banski dvor.

"Nadam se da će se i tome posvetiti pažnja u budućnosti, ali rješavajmo jedno po jedno. Stoga, sve pohvale za inicijativu i reakciju u pogledu bioskopa", naglasio je Bosnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije