Banja Luka

U oktobru odluka o ustavnosti amandmana na budžet grada Banjaluka

U oktobru odluka o ustavnosti amandmana na budžet grada Banjaluka
Foto: Arhiva | U oktobru odluka o ustavnosti amandmana na budžet grada Banjaluka

BANJALUKA - Ocjena ustavnosti amandmana na budžet grada Banjaluka u iznosu od 3,7 miliona KM u vezi s isplatom jednokratne pomoći za zdravstvene radnike i porodilje na području ovoga grada od 500 KM se može očekivati u oktobru, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Kako su rekli, odluka u predmetu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti budžeta grada Banjaluka za 2021. godinu u datom predmetu se očekuje u oktobru.

Ta odluka je usvojena u aprilu prilikom usvajanja budžeta grada Banjaluka za ovu godinu, a ocjenu ustavnosti tih amandmana Ustavnom sudu RS je predao  Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, sa svojim saradnicima početkom juna.

Ocjenu ustavnosti ovih amandmana i bržu odluku od strane Ustavnog suda zatražio je krajem jula Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka.

On je za "Nezavisne" rekao da smatra da se mora pružiti podrška svim zdravstvenim radnicima i porodiljama na području grada Banjaluka, te su zato i predložili i izglasali te amandmane.

"Uvjeren sam da su oni ustavni jer je sve formalnopravno uređeno i predato. Amandmane je usvojila skupštinska većina, a onda i budžet grada sa tim amandmanima, koji je, podsjećam, usvojen jednoglasno i ne vidim u čemu je sada problem jer su i odbornici manjine za to glasali", naveo je Stanić.

Istakao je da je gradonačelnik u rebalansu budžeta izbacio stavku pomoći zdravstvenim radnicima u iznosu od 2,7 miliona KM, i to prije ikakve odluke Ustavnog suda RS.

"Prošlo je već nekoliko mjeseci od pokretanja ustavnosti amandmana na budžet grada i očekujemo da Ustavni sud RS uskoro odluči po tom pitanju", naglasio je Stanić.

S druge strane, Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da Gradska uprava ne treba finansirati radnike u ustanovama čiji je osnivač Republika Srpska.

"Prijedlog da se finansira Dom zdravlja, čiji je osnivač grad, je logična i mi to prihvatamo, ali ostale zdravstvene institucije su republičke, u kojima se liječe ljudi iz svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Mi odajemo poštovanje tim radnicima koji su pretrpjeli svašta u borbi sa pandemijom virusa korona, ali grad nije adresa za pomoć, nego Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS", rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta predviđena je pomoć za porodilje na području grada, samo drugačijim modalitetom koji je i povoljniji za porodilje.

"Plan je da se isplaćuje mjesečno na platu i to pravilnikom kojim bi se definisalo da porodilja koja ima veću platu prima manje, a ona koja ima manju platu prima 10 odsto. Ovo je  pronatalitetna mjera. Prošle godine Vlada RS je gradu dala skoro 10 miliona KM bespovratnih sredstava, a ove godine se zbog izbora promijenio koncept pa se očekuje da grad finansira republičke institucije", rekao je Milanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije