Banja Luka

U oktobru otvaranje kargo centra na banjalučkom aerodromu

U oktobru otvaranje kargo centra na banjalučkom aerodromu
Foto: N.N. | U oktobru otvaranje kargo centra na banjalučkom aerodromu

BANJALUKA - Izgradnja kargo centra na aerodromu u Banjaluci je pri kraju i očekujem da ćemo ga u toku oktobra staviti u funkciju, potvrdio je za "Nezavisne" Milan Račić, direktor "Aerodroma RS".

Prema njegovim riječima, radovi su zbog pandemije virusa korona i zatvaranja granica trajali duže od planiranog, a sve je "pokriveno" aneksom ugovora.

"Ovo je specifičan objekat i određena oprema zbog zatvaranja granica nije stigla iz inostranstva. Do 10. oktobra je aneks ugovora i mislim da će sve biti završeno tada", naglasio je Račić.

Dodao je da će nakon završetka izgradnje biti obavljen nadzor izvršenih radova, nakon čega bi trebalo da bude obavljen tehnički prijem i puštanje u funkciju objekta, čija gradnja je inače počela još u maju 2017. godine, s predviđenim rokom izgradnje od 120 dana.

"Pokušaćemo da pronađemo poslovne partnere da uspostavimo saradnju na kargo operacijama uvoza i izvoza robe. Objekat ima potencijala, ali tek kad ga završimo i uvedemo u funkciju možemo više reći o tome", zaključio je direktor "Aerodroma", koji je inače do 8. septembra imao rok Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH da ispravi neke nepravilnosti koje je komisija BHDCA utvrdila.

"U postupku je proces produženja Potvrde za korištenje Aerodroma Banjaluka, koji podrazumijeva detaljan stručni nadzor nad svim službama na aerodromu te će se na kraju postupka znati stanje rada i funkcionalnosti aerodrome, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost", naveli su tim povodom iz BHDCA za "Nezavisne".

Sa svoje strane, "Aerodromi RS" su uputili inicijativu Ministarstvu saobraćaja i veza RS s prijedlogom  mjera za sanaciju aerodromskih površina. Iz Vlade RS su odgovorili da je u narednom periodu planiran projekat investicionog održavanja poletno-sletne staze sa ciljem dodatnog poboljšanja piste i rulne staze, kako bi se obezbijedio viši standard za kretanje, polijetanje, slijetanje i boravak aviona na Aerodromu Banjaluka.

"Vlada Republike Srpske na 85. sjednici, koja je održana 27. avgusta 2020. godine, upoznala se s informacijom  o  zahtjevu 'Aerodroma Republike Srpske' za odobrenje  finansijskih sredstava za sanaciju piste na Aerodromu Banjaluka", istakli su iz Vlade RS.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo za prostorno uređenje,  građevinarstvo i ekologiju i Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da prije donošenja konačne odluke o odobrenju finansijskih sredstava izvrše dodatnu analizu stanja aerodromskih površina, s posebnim osvrtom na pistu, izvrše procjenu finansijskih aspekata sanacije i utvrde prioritete sanacije.

"Komisija je bila na aerodromu i vidjela da je dodatna sanacija potrebna. Očekujem da će na narednim sjednicama Vlade RS sredstva bila odobrena kako bismo i ovaj problem riješili", zaključio je Račić.

Inače, na Aerodromu Banjaluka niskobudžetna kompanija "Ryanair" je za septembar i oktobar obustavila letove zbog pandemije virusa korona, a trenutno je s ovog aerodroma redovnom linijom moguće putovati samo u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije