Banja Luka

U planu gradnja mostova i nabavka udžbenika za banjalučke osnovce

U planu gradnja mostova i nabavka udžbenika za banjalučke osnovce
Foto: N.N. | U planu gradnja mostova i nabavka udžbenika za banjalučke osnovce

BANJALUKA - Planirana kapitalna ulaganja na području Banjaluka za 2021. godinu su u iznosu od 29,74 miliona KM, navodi se u finalnom Nacrtu budžeta za 2021. godinu, koji je usvojila Skupština grada na drugoj redovnoj sjednici koja je održana u srijedu.

Prema ovom nacrtu, ona su planirana kako iz redovnih budžetskih sredstava, tako i dijelom iz odobrenog, dugoročnog zaduživanja kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali i neutrošenih sredstava emisije obveznica 2020. godine.

"Očekuje se da će ovaj iznos biti povećan po zaključenju finansijskog obračuna za 2020. godinu, kroz prijedlog, a kasnije i rebalans budžeta", stoji u finalnom Nacrtu budžeta.

Među projektima koji su planirani u toku ove godine jeste nastavak izgradnje vodovodne mreže na području grada, za šta je planirano 11,12 miliona KM, te gradnja mosta u naselju Dolac, što se većinom finansira kreditom EBRD-a. Takođe, planiran je završetak mosta u Srpskim toplicama, za šta je obezbijeđeno 400.000 KM.

Podsjećamo, budžetski okvir za 2021. godinu projektovan je u iznosu od 149,4 miliona KM ili 6,5 miliona KM niže u odnosu na rebalans budžeta iz 2020. godine.

"Nastaviće se praksa sufinansiranja projekata od značaja za unapređenje kvaliteta života u gradu, s UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama. Pri tome se u budžetu grada planiraju sredstva u relativno manjem iznosu u odnosu na ukupnu vrijednost investicije, npr. učešće do 30 odsto", piše u Nacrtu budžeta.

Dodaje se da su obezbijeđena sredstva za sprovođenje značajnih novih ili projekata započetih u prethodnom periodu, kao što su projekti podrške mjesnim zajednicama na uređenju prostora, izgradnja i rekonstrukcija objekata i opremanje vrtića, te izgradnja teretana u prirodi, dajak pristanište i drugo.

"Finansiraće se i završetak izrade značajnog strateškog dokumenta Urbanističkog plana grada, kojim će se definisati dugoročna urbanistička politika i izgled grada u naredne dvije decenije", ističe se u Nacrtu budžeta za 2021. godinu.

U oblasti privrednog razvoja planirano je finansiranje projekata vezanih za postojeću Poslovnu zonu "Ramići", te sredstva za subvencije za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika i preduzetnika i podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Za potrebe opremanja kabineta praktične nastave srednjih škola, u cilju obuke za nova radna zanimanja, planirana su sredstva u iznosu od 100.000 KM. Značajna sredstva u iznosu od 16,8 miliona KM planirana su za doznake pojedincima, koje se isplaćuju iz budžeta grada, a odnose se na sve vidove socijalne pomoći i podrške pojedincima. U okviru ovih sredstava planirano je i početnih 350.000 KM za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola", piše u ovom nacrtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije