Banja Luka

Pratite nas na Google news

U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana

U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana
Foto: N.N. | U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana
Anja Matarugić

BANJALUKA - S ciljem promjene kulture življenja, razvijanja empatije među ljudima, brige za mlade, ali i starije građane pokrenuta je platforma "Banjaluka ljudskog lica", u čijim je aktivnostima dosad učestvovalo više od 2.500 građana, kao i 25 udruženja, a prema podacima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, sprovedeno je 480 aktivnosti u pet mjesnih zajednica.

Sonja Stančić, koordinator platforme "Banjaluka ljudskog lica", rekla je da iskustva zemalja EU pokazuju da su mjesne zajednice mjesta gdje se razvijaju kapaciteti pojedinca, koji je nosilac razvoja zajednice.

"Kada su u pitanju djeca i mladi, projekte je sprovela organizacija 'Zdravo da ste', aktivnosti su usmjerene na slobodno vrijeme djece i mladih u pet mjesnih zajednica, a druge na izradu edukativnog materijala za stariji osnovnoškolski uzrast o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja", kazala je Stančićeva.

Istakla je da samo jedan odsto starih u RS učestvuje u organizovanim aktivnostima, te je grad u okviru "Banjaluke ljudskog lica" započeo niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta življenja osoba treće životne dobi.

"Idealan način za uključivanje starijih lica je uključivanje u folkorne aktivnosti. Aktivnosti u KUD-ovima 'Pelagić', 'Piskavica', 'Masleša', 'Sveti Sava' i 'Čajavec' su okupile veliki broj građana, a organizovane su i brojne radionice", rekla je Stančićeva.

U platformu "Banjaluka ljudskog lica" uključio se i Centar za socijalni rad projektom "Zdravo starenje", a otvoreni su i dnevni centri za zdravo starenje u mjesnim zajednicama Pobrđe i Bulevar.

Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad, istakla je da se u tim prostorijama svakog dana od devet do 13 časova mogu okupiti stariji građani i provesti slobodno vrijeme, te da oni najveći interes pokazuju za fizičko vježbanje.

"S njima rade profesori fizičkog vaspitanja. Na raspologanju su im i terapeuti Centra za socijalni rad, osoblje Doma zdravlja i nutricionisti", rekla je Joldžićeva.

Pažnja je posvećena i djeci s poteškoćama u razvoju, s ciljem podizanja inkluzivne svijesti i poboljšanja kvaliteta života ove djece, a inicijativu, pod sloganom "Tradicija pripada i nama", sprovode Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" i KUD "Čajavec".

Organizacija "Perpetum mobile" sprovodi projekat u saradnji sa 16 srednjih škola na području grada, a u okviru platforme "Banjaluka ljudskog lica" pokrenuta su i dva internet portala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije