Banja Luka

U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana

U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana
Foto: N.N. | U platformi "Banjaluka ljudskog lica" učestvovalo 2.500 građana

BANJALUKA - S ciljem promjene kulture življenja, razvijanja empatije među ljudima, brige za mlade, ali i starije građane pokrenuta je platforma "Banjaluka ljudskog lica", u čijim je aktivnostima dosad učestvovalo više od 2.500 građana, kao i 25 udruženja, a prema podacima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, sprovedeno je 480 aktivnosti u pet mjesnih zajednica.

Sonja Stančić, koordinator platforme "Banjaluka ljudskog lica", rekla je da iskustva zemalja EU pokazuju da su mjesne zajednice mjesta gdje se razvijaju kapaciteti pojedinca, koji je nosilac razvoja zajednice.

"Kada su u pitanju djeca i mladi, projekte je sprovela organizacija 'Zdravo da ste', aktivnosti su usmjerene na slobodno vrijeme djece i mladih u pet mjesnih zajednica, a druge na izradu edukativnog materijala za stariji osnovnoškolski uzrast o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja", kazala je Stančićeva.

Istakla je da samo jedan odsto starih u RS učestvuje u organizovanim aktivnostima, te je grad u okviru "Banjaluke ljudskog lica" započeo niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta življenja osoba treće životne dobi.

"Idealan način za uključivanje starijih lica je uključivanje u folkorne aktivnosti. Aktivnosti u KUD-ovima 'Pelagić', 'Piskavica', 'Masleša', 'Sveti Sava' i 'Čajavec' su okupile veliki broj građana, a organizovane su i brojne radionice", rekla je Stančićeva.

U platformu "Banjaluka ljudskog lica" uključio se i Centar za socijalni rad projektom "Zdravo starenje", a otvoreni su i dnevni centri za zdravo starenje u mjesnim zajednicama Pobrđe i Bulevar.

Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad, istakla je da se u tim prostorijama svakog dana od devet do 13 časova mogu okupiti stariji građani i provesti slobodno vrijeme, te da oni najveći interes pokazuju za fizičko vježbanje.

"S njima rade profesori fizičkog vaspitanja. Na raspologanju su im i terapeuti Centra za socijalni rad, osoblje Doma zdravlja i nutricionisti", rekla je Joldžićeva.

Pažnja je posvećena i djeci s poteškoćama u razvoju, s ciljem podizanja inkluzivne svijesti i poboljšanja kvaliteta života ove djece, a inicijativu, pod sloganom "Tradicija pripada i nama", sprovode Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice" i KUD "Čajavec".

Organizacija "Perpetum mobile" sprovodi projekat u saradnji sa 16 srednjih škola na području grada, a u okviru platforme "Banjaluka ljudskog lica" pokrenuta su i dva internet portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije