Banja Luka

U septembru preventivni pregledi za oko 10.000 penzionera

U septembru preventivni pregledi za oko 10.000 penzionera
Foto: N.N. | U septembru preventivni pregledi za oko 10.000 penzionera

BANJALUKA - Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da je planiran pregled oko 10.000 penzionera u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda krvnih sudova glave i vrata koju tokom septembra u Banjaluci realizuje Udruženje neurologa.

Đajić je rekao da je ovaj projekat usmjeren na penzionere jer je starost jedan od rizika za nastanak moždanog udara.

"U prvim danima septembra već smo pregledali više od 500 penzionera. Samo u jednom danu nas četiri neurologa pregledali smo 320 penzionera i spasili živote deset pacijenata sa znatnim promjenama na krvnim sudovima, koje zahtijevaju hitnu operaciju i ugradnju stenta", naveo je Đajić.

On je dodao da je telefon za zakazivanje pregleda 066 408 408, te da je zainteresovanost penzionera za besplatne preglede velika.

Đajić je podsjetio da Udruženje neurologa, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, već šest godina širom Srpske organizuje besplatne preventivne preglede, odnosno ultrazvuk krvnih sudova glave i vrata s ciljem prevencije moždanog udara.

"Najveći broj moždanih udara nastaje baš zbog začepljenja i suženja krvnih sudova vrata i glave. Zahvaljujući ovom projektu besplatno je pregledano više od 40.000 ljudi u svim opštinama u Srpskoj. Posebno značajno je što smo išli u mala mjesta, gdje stanovnici nikada ne bi imali priliku da urade takav pregled, pogotovo besplatno, jer se na te preglede u nekim zdravstvenim ustanovama čeka dugo", napomenuo je Đajić.

On je dodao da je ovim pregledima smrtnost moždanog udara smanjena za 50 odsto, te da je višestruko smanjena invalidnost, kao posljedica moždanog udara.

"Znamo da je moždani udar najčešći uzrok nastanka invalidnosti, te da je većina preživjelih zavisna od tuđe pomoći, od pomoći porodice i šire zdravstvene zajednice, čime se stvaraju ogromni troškovi", rekao je Đajić.

Đajić je naveo da je ovaj projekat, koji je jedinstven u svijetu, Fondu zdravstvenog osiguranja donio uštedu veću od 20 miliona KM na ime troškova za lijekove i rehabilitaciju oboljelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije