Banja Luka

U srijedu vanredna sjednica o budžetu Banjaluke

U srijedu vanredna sjednica o budžetu Banjaluke
Foto: Velibor Tripić | U srijedu vanredna sjednica o budžetu Banjaluke

BANJALUKA - Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka o novom prijedlogu budžeta grada za ovu godinu biće održana u srijedu, odlučeno je danas na sjednici Kolegijuma.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je insistirao da bude što kraći rok.

"Licitaralo se da to bude u četvrtak, ali sam rekao da grad teško može funkcionisati do tada, tako da smo se dogovorili da vanredna sjednica bude održana u srijedu", rekao je Stanivuković.

Naglasio da očekuje da će budžet biti usvojen što prije.

"Nadam da ćemo dobiti kakav-takav budžet, a ja se trudim da bude najbolji. Njihova namjera je bila privremeno finansiranje do juna. Spremni smo da prihvatimo sve amandmane sve dotle dok grad može normalno funkcionisati", rekao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, kaže da će vanredna sjednica biti održana u srijedu kako bi gradonačelniku do ponedjeljka mogli biti dostavljeni eventualni amandmani.

"Odlučili smo da ćemo u srijedu održati vanrednu sjednicu, sa temom usvajanje budžeta grada kako bismo do ponedjeljka gradonačelniku dostavili eventualni amandmani", kazao je Ilić.  

Naglasio je da je saradnja neophodna za funkcionisanje grada, te da vjeruje da će naći zajednički jezik kada je u pitanju budžet, kao i sve buduće stvari koje će dolaziti na dnevni red, ne samo sjednica Skupštine grada, nego uopšte funkcionisanja grada.    

"Vidjeli smo da je konsenzus oko nekih stvari neophodan i da se do njega mora doći. Prijedlog budžeta je podijeljen svim šefovima klubova, i vjerujem da će skupštinska većina u narednim danima imati sastanke o novom prijedlogu budžeta. Mislim da ćemo imati jasniju sliku već sutra", rekao je Ilić.

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta "Banjaluka zove", smatra da je usvajanje amandmana "krnjenje" budžeta.

"Usvajanje ovih amandmana je krnjenje budžeta, čiji je cilj diskreditovanja Gradske uprave i gradonačelnika. Moj stav je da se čvrsto odgovori skupštinskoj većini. Oni predlažu mjere koje su čisto populističke, ja ne bih pristao na to, ali je gradonačelnik uslovljen", rekao je Lazić.  

Stanivuković je rekao da će moći pristati na posljednje ustupke koji se tiču podrške ugostiteljima, Domu zdravlja, te pomoć penzionerima, kao i izgradnji mosta u Česmi.

Prijedlog budžeta Banjaluke za ovu godinu, od oko 150 miliona KM, nije usvojen do 1. aprila i zbog njegovog neusvajanja, grad je u blokadi jer, prema zakonu, nije u mogućnosti da izvrši bilo koju transakciju niti se mogu isplaćivati ni socijalna davanja, aprilske plate zaposlenima u Gradskoj upravi, kao ni martovske plate za više gradskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije