Banja Luka

U subotu svečano otvaranje dajak sezone: Na Vrbas sa novog pristaništa

U subotu svečano otvaranje dajak sezone: Na Vrbas sa novog pristaništa
Foto: N.N. | U subotu svečano otvaranje dajak sezone: Na Vrbas sa novog pristaništa

Novu sezonu dajaka grad dočekuje s prvim dajak pristaništem, koje će se zvanično otvoriti u subotu, 18. juna, u 10 časova za sve sugrađane i turiste grada na Vrbasu.

"Radovi su uspješno okončani te na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja dajak čamca i aktivnih dajakaša pristanište će i zvanično da bude u upotrebi", saopštili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Sve je spremno za sezonu koja slijedi, a kako je kazao za "Nezavisne" Andrej Zamolo, predsjednik Dajak kluba, ove godine sezona se otvara ranije nego ikad.

"Sugrađani i turisti već nestrpljivo čekaju početak sezone, a mi smo spremni da je svečano otvorimo i u punom kapacitetu", ističe Zamolo.

Brojne aktivnosti očekuju posjetioce ove godine, među kojima su i besplatne promotivne vožnje dajak čamcem. Na taj način turisti mogu da vide sve ljepote Vrbasa.

"Krajem mjeseca počinje škola dajakaša i očekujemo veliki broj polaznika, a takođe planiramo i veliku akciju čišćenja rijeke Vrbas, dok ćemo krajem jula održati trku dajak čamcima", kaže Zamolo.

Kako je istakao, oronulo i napušteno betonsko ruglo više ne postoji, te je sve obnovljeno i obogaćeno novim sadržajem, a ovaj čamac je dobio mjesto kakvo zaslužuje.

Kada je riječ o prvom dajak pristaništu, izgrađeni su kameni zidovi koji imaju i funkciju obaloutvrde, te su očišćeni postojeći betonski zidovi.

U zidu obaloutvrde izgrađene su stepenice kojima se silazi u korito. Postavljene su i klupe za odmor, kao i pobjedničko postolje za dajak takmičenja. Za vezanje dajaka urađen je čelični nosač s alkama za vezanje tri čamca. Na postojećem kamenom zidu na zelenoj površini postavljena su drvena sjedala koja čine klupe.

Kako je kazao Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove, izgradnjom ovog dajak pristaništa započinje se niz projekata koji će značajno obogatiti turističku ponudu grada, te stvoriti uslove za sportske i rekreativne sadržaje na Vrbasu.

"Uređenje i očuvanje rijeke Vrbas smo postavili kao jedan od najvažnijih prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti", saopštili su u ovom odjeljenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije