Banja Luka

U susret 8. martu: Banjalučani u redovima za cvijeće

U susret 8. martu: Banjalučani u redovima za cvijeće
Foto: Ustupljena fotografija | U susret 8. martu: Banjalučani u redovima za cvijeće

BANJALUKA - Međunarodni dan žena, 8. mart, donio je gužve i veliki broj narudžbi u Banjalučke cvjećare.

Praznici kao 8. mart i Dan zaljubljenih, predstavljaju vrlo važne datume za cvjećare u Banjaluci, budući da se bilježi značajan porast prodaje cvijeća u tim periodima.

Kazali su ovo za "Nezavisne" iz jedne banjalučke cvjećare, te dodali da upravo ova zainteresovanost Banjalučana pokazuje koliko oni pridaju značaja simboličnom darivanju cvijeća kao gestu pažnje i ljubavi prema svojim bližnjima.

"Banjalučani zaista kupuju više cvijeća za 8. mart, Međunarodni dan žena, kao i za 14. februar, Dan zaljubljenih”, kazali su iz ove cvjećare.

Povodom Dana žena, kako kažu, u njihovoj cvjećari se obično stvaraju velike gužve i dugi redovi.

"Preporučujemo našim kupcima da ako planiraju kupovinu cvijeća za taj datum, unaprijed rezervišu ili kupe svoj buket kako bi izbjegli čekanje i smanjili stres ali naravno uvijek smo na usluzi i mogu doći lično pogledati našu ponudu i izabrati šta žele da  se pripremi", istakli su oni.

Dodaju da cvijeće jednako kupuju i muškarci i žene.

"Osim toga, sve više djece učestvuje u darivanju, izražavajući zahvalnost prema svojim majkama i učiteljicama”, naveli su oni.

Prema njihovim riječima Banjalučani najviše kupuju tulipane, ruže te cvijetne aranžmane u modernijim i inovativnijim pakovanjima.

"Trudimo se pratiti trendove i ponuditi raznolike opcije koje će zadovoljiti različite ukuse kupaca", istakli su oni.

Dodaju da cvijeće dolazi iz Holandije, koja je poznata po svojoj dugoj tradiciji uzgoja cvijeća i biljaka, te je jedan od vodećih svjetskih izvoznika cvijeća.

"Cijene cveća nisu značajno porasle u posljednje vrijeme. Konkretno, cijene ruža kreću se u rasponu od četiri do pet KM po komadu, karanfili dvije KM dok se buketi mogu sastaviti po cijeni od 15 KM pa nadalje, u zavisnosti od veličine buketa i vrste cvijeća koje se koristi”, objasnili su oni.

Prema riječima jedne Banjalučanke, koja je mami, baki i sestri kupila cvijeće povodom 8. marta, cijene cu iste kao i prošle godine.

"Ovo je postalo kao neko nepisano pravilo. Kada je Dan žena, već se podrazumijeva kupovina cvijeća", kazala je ona, te dodala da cvjećare imaju mnogo posla već par dana prije ovog praznika.

"Na društvenim mrežama gotovo svaka cvjećara u Banjaluci objavljuje da je potrebno unaprijed rezervisati buket, ili neki drugi cvjetni aranžman, koji planirate kupiti", istakla je ona, te dodala da je platila jedan buket 45 KM.

"Ovo je neka srednja cijena, ali dok sam čekala svoj buket primjetila sam da oni malo raskošniji cvjetni aranžmani koštaju po 120 KM, i više", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije