Banja Luka

Učenici Gimnazije podižu svijest o zaštiti životinja

Učenici Gimnazije podižu svijest o zaštiti životinja
Foto: N.N. | Učenici Gimnazije podižu svijest o zaštiti životinja

BANJALUKA - U sklopu Projekta "Ja građanin" učenici IV6 JU 'Gimnazija' Banjaluka pozabavili su se problemom vezanim za prava životinja, njihov smještaj, te problem pasa lutalica, i nesprovođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Iako postoji zakon koji štiti prava životinja njegovo sprovođenje i nije tako često, te se prema nedužnim životinjama ljudi mogu ophoditi kako žele.

Kazne u tom zakonu su od 30 KM do 20 000 KM, međutim izricanje ovih kazni je mnogo rijeđe nego nezakonito postupanje ljudi.

"Iako svi mislimo kako psi lutalice predstavljaju najveću opasnost po nas, to ipak nije istina. Prema službenim informacijama, za napade na ljude uglavnom su odgovorni vlasnički psi, koji zbog neodgovornosti svojih vlasnika nisu adekvatno zbrinuti te su agresivni, gladni, itd. Ipak, broj ugriza u posljednjih 10 godina je značajno smanjen", smatraju učenici.

Pored propusta u sprovođenju zakona postoji problem i sa smještajem pasa lutalica. Banjalučki azil, čak ni proširen nije dovoljno velik za sve životinje.

"Ukoliko znamo da za dvije godine od jednog para može da nastane 80 000 potomaka, jasno nam je koliko je zapravo mjesta neophodno u azilu. Ipak, sredstva za obezbijeđivanje boljih uslova u azilima i veći broj mjesta su nedovoljna", ističu.

Usljed nedostatka sredstava Grad Banjaluka uz donacije Velike Britanije planira izgradnju modernog azila. Takođe, u planu je i sterilizacija i mikročipovanje pasa, što bi finansirao Grad Banja Luka.

Posjetili su azil koji se nalazi u Ramićima i uvjerili se da uslovi u kojima psi žive nisu ništa bolji od boravka na ulici. Objekat je projektovan za smještaj 50 pasa, dok u njemu boravi oko 300 pasa, što je dokaz da azil nije adekvatno izgrađen.

Učenici su održali predavanje u osnovnim školama i kroz vršnjačku edukaciju su pokušali da ukažu na značaj pomenutog problema i da kod najmlađih probude svijest o tome da su životinje živa bića i da od našeg ophođenja prema njima zavisi njihovo ophođenje prema nama. Nekoliko učenika IV6 je udomilo pse kako bi pomogli realizaciji svoje akcije.     

Cilj ovog Projekta je buđenje svijesti kod građana u pogledu ovog problema. Pomozite tako što ćete udomiti, a ne kupiti životinju. Pomozite tako što ćete poštovati zakon i tako što ćete štititi prava životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije