Banja Luka

Učenici OŠ "Sveti Sava" prikupili 6.200 KM za liječenje troje drugara

Učenici OŠ "Sveti Sava" prikupili  6.200 KM za liječenje troje drugara
Foto: Ljiljana Radić | Učenici OŠ "Sveti Sava" prikupili 6.200 KM za liječenje troje drugara

BANJALUKA - Učenici trećeg razreda banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava" prikupili su ukupno 6.200 maraka prodajući domaće proizvode na humanitarnom bazaru zdrave hrane, a novac će donirati za liječenje drugara iz svoje škole i još dvoje djece.

Oni su sa učiteljicama u petak vrijedno radili u dvorištu škole povodom Dana zdrave hrane, a prepuni štandovi ubrzo su ostali prazni, dok su se djeca zadovoljno smješkala stavljajući novac u kutije.

Direktor škole Miroslav Popržen rekao je za "Nezavisne novine" da je bazar organizovan na inicijativu učitelja i đaka trećeg razreda.

"Prikupljeno je ukupno 6.200 maraka i iskreno svi smo bili iznenađeni. Očekivao sam da će biti prikupljeno oko 2.000 marka, međutim učiteljice su mi saopštile da je to više od 6.000", rekao je Popržen.

Kako je naveo, sav prikupljeni novac biće uplaćen za liječenje djeteta iz ove škole, ali i dvoje đaka iz drugih škola.

"Urošu Kopranoviću iz IV3 u našoj školi koji je trenutno u Beogradu na operaciji srca uplatićemo 3.000 KM.  Za liječenje Sergeja Stupara (20) iz Banjaluke doniraćemo 3.000 KM, a za liječenje Luke Dušanića (14) iz Pribinića koji boluje od karcinoma pluća biće uplaćeno 200 KM", rekao je Popržen.

Na bazaru su posjetioci po simboličnoj cijeni imali priliku kupiti domaće kolače, slane i slatke pite, sokove, džemove, salate, organsko voće i povrće, med i druge proizvode koji su pripremljeni u njihovim kuhinjama.

Kako je ranije rekla učiteljica Milena Štula, u pitanju je jedno lijepo humanitarno druženje u kojem su đaci imali ulogu trgovaca i kupaca.

 

"Posebnu ulogu u zdravoj ishrani ima svježe voće i povrće i to često naglašavamo svojim učenicima. Nastojimo da im stvorimo naviku da za užinu jedu zdrave domaće namirnice, koje su potrebne za njihov pravilan rast i razvoj", rekla je Štula, dodajući da su na štandovima u većini jela glavni sastojci bili voće i povrće.

Učenica Mia Cvijić, koja je sa drugarima prodavala hranu, rekla nam je da je za ovu priliku spremila pitu, koja može biti slatka ili slana, te da joj je drago što će pomoći nekom djetetu prodajom hrane, koju su spremili uz pomoć roditelja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije