Banja Luka

Učenici zainteresovani za rad "Plavog telefona"

Učenici zainteresovani za rad "Plavog telefona"
Foto: Facebook/Plavi telefon | Učenici zainteresovani za rad "Plavog telefona"

Učenici su zainteresovani za rad "Plavog telefona" te pozivaju njegove volontere i koordinatore kako bi im održali predavanje ili radionicu o mnogim temama, a ove godine su posjetili dvije škole.

"Srednjoškolski centar 'Nikola Tesla' u Vukosavlju posjetili smo na poziv učenika te škole koji su željeli da promovišu 'Plavi telefon' u okviru projekta 'Ja građanin'", kazala je Maja Kovačević, koordinator "Plavog telefona", za "Nezavisne novine", te dodala da učenici smatraju da je "Plavi telefon" značajan resurs zajednice te da je veoma važno da što više djece zna za postojanje usluge.

"Pred oko 40 učenika predstavili smo rad 'Plavog telefona', naša dosadašnja postignuća te na koji način djeca i mladi mogu da se obrate za pomoć, a učenici su sa nama podijelili i svoja razmišljanja o traženju stručne pomoći", ispričala je ona.

"Plavi telefon" je u martu posjetio i srednjoškolski centar "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici.

"Nakon naše prošlogodišnje posjete ovoj školi kada smo razgovarali s učenicima o anksioznosti mnogi učenici su se ohrabrili i odlučili da potraže pomoć i podršku zbog poteškoća s kojima se suočavaju", istakla je ona te dodala da su upravo zbog toga, a na zahtjev učenika te škole, bili pozvani i ove godine da održe radionicu na temu suicida i samopovređivanja.

"S učenicima smo pričali o najčešćim mitovima koji se vežu za suicid i samopovređivanje, razlozima zbog kojih se njihovi vršnjaci samopovređuju ili razmišljaju o suicidu, te o načinima pružanja pomoći", rekla je Kovačevićeva.

Dodaje da je važno da se priča na ovu temu i da priča ne podstiče samopovređivanje i sucid, već ukazuje osobi da nije sama i da postoje organizacije koje žele da joj pomognu.

"Mi ćemo i dalje nastaviti da se odazivamo pozivima škola da držimo predavanja ili radionice o 'Plavom telefonu' ili na bilo koju drugu temu iz oblasti mentalog zdravlja, nasilja i zlostavljanja", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije