Banja Luka

Udruženju Roma Banjaluka najveća želja da dobiju svoj prostor

Udruženju Roma Banjaluka najveća želja da dobiju svoj prostor
Foto: Ustupljena fotografija | Udruženju Roma Banjaluka najveća želja da dobiju svoj prostor

BANJALUKA - Udruženju Roma Banjaluka neophodan je prostor u kojem bi se okupljali, organizovali aktivnosti te oživjeli ovo udruženje koje već tri godine nema uslova za rad, rekao je za "Nezavisne" Almir Hadžić, predsjednik Udruženja Roma iz Banjaluke.

Ističe da im je najveća želja da ponovo ožive ovo udruženje, u kojem su od 10 nekadašnjih članova ostala samo dva, i da konačno dobiju mjesto s kojeg bi sve pokrenuli.

"Mi smo 2018. godine ostali bez kulturno-umjetničkog doma, odnosno prostora koji nam je grad Banjaluka davao godinama na korištenje jer se počela plaćati naknada, a mi nismo mogli priuštiti da plaćamo. Nama je to jako bitno, jer nam je potreban prostor da bismo mogli normalno egzistirati i realizovati aktivnosti", rekao je Hadžić za "Nezavisne".

Kako kaže, rad njihovog udruženja i kulturno-umjetničkog doma zavisio je od grada.

"Dok nas je grad finansirao, uspjeli smo realizovati više akcija, a koje su uključivale obučavanje Roma te rad kulturno-umjetničkog doma. Međutim, prije tri godine smo izgubili prostor te sada, nažalost, nemamo nikakvih aktivnosti", kaže Hadžić.    

Dodaje da su gradu Banjaluci poslali nekoliko dopisa, zahtjeva, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Hadžić kaže da im je to samo jedan od problema s kojima se suočavaju te da im je drugi najveći problem - zapošljavanje.

"Nama je teško doći do posla. Imamo slučaj jednog kolege nad kojim je vršena diskriminacija na poslu. Zbog toga je potrebno unaprijediti i zapošljavanje Roma", kazao je Hadžić.

Iz Gradske uprave Banjaluka su kazali da Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje nije zaprimilo zahtjev za dodjelu poslovnog prostora od Udruženja Roma, te da su procedure za dodjelu poslovnih prostora pod posebnim uslovima jednake za sva udruženja.

"Procedura dodjele poslovnog prostora pod posebnim uslovima započinje podnošenjem zahtjeva, uz dostavljanje dokaza o registraciji zainteresovanog lica. Postupajući po navedenom zahtjevu, Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje vrši provjeru u registru nekretnina da li je podnosilac zahtjeva u ranijem periodu bio zakupac gradskih nekretnina, da li su izmirene sve obaveze prema gradu, te da li grad raspolaže poslovnim prostorom", naveli su iz Gradske uprave Banjaluka za "Nezavisne".

Hadžić je rekao da će 7. decembra u Banjaluci biti održan sastanak Savjeta Evrope, odnosno Sekretarijata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima sa manjinama, kako bi otvorili diskusiju o stanju i promociji manjinskih jezika i o problemima koje imaju, a na kojem će učestvovati i predstavnici Roma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije