Banja Luka

Umro Milenko Jevtić Jevto

Umro Milenko Jevtić Jevto
Foto: N.N. | Umro Milenko Jeftić Jefto

Poznati banjalučki arheolog amater i prirodnjak Milenko Jevtić Jevto preminuo je u Banjaluci u 80. godini, potvrđeno je u "Gradskom groblju".

O čovjeku kojeg je znala cijela Banjaluka i legendi ovoga grada, te njegovoj ljubavi prema Vrbasu, amaterskoj arheologiji i tvrđavi Kastel napisano je stotine novinskih članaka i snimljeno desetine televizijskih reportaža.

Jevto je bio ponajviše poznat po tome što se 56 godina, tačnije od 1961, za svako Bogojavljenje kupao u hladnom Vrbasu, i to sve do 2017. godine, kada ga je bolest spriječila.

Govorio je da se zaljubio u Vrbas 4. septembra 1961. godine. Kao podoficir, zastavnik JNA, te godine je iz Ljubljane, gdje je završio školu, premješten u Banjaluku i tada se, kako je ispričao, napio vode iz Vrbasa pod Gradskim mostom, ostavši zauvijek vjeran ovoj krajiškoj ljepotici.

Osim po rimskom zlatniku iz Justinijanovog perioda, koji je pronašao i darovao Muzeju RS, Jevtu će mnogi pamtiti i po ostrvima koje je pomoću kamenja napravio ispod Kastela.

Za sebe je volio reći da je arheolog zemljolog te da je za posljednjih 30 godina kroz njegove ruke prošlo oko 30.000 kubika zemlje.

Njegove velike ljubavi u životu bile su arheologija i književnost, ali i medicina.

"Za mene bi se moglo reći da sam dva 'ka' plus dva 'če'. Znači, ja sam kupač, kopač, čistač Vrbasa i čitač. Pošto sam veliki borac za mir i pomirenje, što s ponosom stalno ističem, za posljednjih 20 godina 15 puta sam štrajkovao glađu i žeđu protiv rata i naših međunacionalnih svađa, prije svega protiv raspada Jugoslavije", ispričao je Jevto 2009. godine.

Godinama je sakupljao kamenje neobičnog oblika koje je pronalazio u rijekama širom BiH.

Tako je u bogatoj kolekciji koju je sakupio i kamen u obliku petice, plovke, svetog, paganskog vuka, ali i kamen nazvan božje oko, boginja voda, boginja kiše... i svaki kamen je, kako je govorio, čudo prirode i ima neku svoju priču.

Njegova biblioteka sadrži oko 6.000 naslova, a isticao je da je pročitao više od 15.000 knjiga.

Jevtina ljubav prema Vrbasu se može sagledati u samo jednoj rečenici koju je uvijek govorio i ponavljao svima: "Kada se prestanem zimi kupati, znači da nema Jevte."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije