Banja Luka

Uprkos pandemiji, "Eko toplane" uspješno završile poslovnu godinu

Uprkos pandemiji, "Eko toplane" uspješno završile  poslovnu godinu
Foto: N.N. | Uprkos pandemiji, "Eko toplane" uspješno završile poslovnu godinu

BANJALUKA - Uprkos problemima s pandemijom virusa korona, preduzeće "Eko toplane" Banjaluka uspješno je završilo prethodnu poslovnu godinu.

"U trećoj godini poslovanja, kao i u prve dvije godine, 'Eko toplane' su ostvarile pozitivan finansijski rezultat, a ostvarena neto dobit u 2020. godini iznosi 523.437 KM. I u uslovima pandemije obezbijeđena je puna stabilnost i likvidnost poslovanja, a ukupne finansijske obaveze smanjene su za preko 1,3 miliona KM, čime je zaduženost smanjena za 45 odsto", kazali su iz ovog preduzeća.

Dodali su da su ukupni prihodi ostvareni u 2020. godini 21.150.157 KM i veći su za 2,3 odsto  u odnosu na 2019. godinu.

"U decembru prošle godine prvi put osnivačima je isplaćena dividenda iz dobiti u iznosu 200.000 KM", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, negativan efekat izazvan pandemijom virusa korona  na poslovni rezultat "Eko toplana" u 2020. godini bio je  1,2 miliona KM.

"S obzirom na to da je tokom marta i aprila bilo potrebno obezbijediti zagrijavanje karantinskih objekata za smještaj zaraženih, te da se radilo o objektima koji imaju staru stolariju ili fasadu, a neki od objekata su namijenjeni za održavanje sportskih događaja, kao što je sportska dvorana, režimi grijanja za sve korisnike su morali biti iznad standardnih, i u tom periodu 'Eko toplane' su imale značajno veću potrošnju energenta", ističe se u saopštenju.

Dodaju da osim navedenog, a s obzirom na to da je veliki broj objekata, kao što su škole, fakulteti, studentski domovi, javne institucije, poslovni prostori, stambeni prostori koji se iznajmljuju,  bio zatvoren, te da kod njih na mjerilima za potrošnju toplotne energije nije zabilježena potrošnja, u tom periodu prihodi su bili značajno manji.

"'Eko toplane' kao društveno odgovorna kompanija, ali i sami zaposleni u 'Eko toplanama', kroz učešće u određenim humanitarnim akcijama tokom prethodne godine, u granicama mogućnosti, pomogli su onima koji su pandemijom  virusa korona bili najviše pogođeni" , dodaju iz "Eko toplana".

Kako kažu, bez obzira na sve probleme koje je pandemija izazvala, a u vezi sa likvidnosti, organizacijom lanca snabdijevanja, kao i samom proizvodnjom i isporukom toplotne energije, uz maksimalne napore menadžmenta i svih zaposlenih, bez finansijske pomoći javnih institucija, obezbijeđeno je uredno funkcionisanje sistema daljinskog grijanja i u vanrednim okolnostima, poštujući sve propisane mjere i preporuke nadležnih institucija, u skladu s kojima se i dalje postupa.

"Kako bi sistem daljinskog grijanja funkcionisao i tokom pandemije, te bio obezbijeđen kontinuitet uspješnog poslovanja, preduzet je cijeli set aktivnosti. Prije svega, postignuti su dogovori sa dobavljačima i bankama u vezi sa određenim rokovima plaćanja. Osim toga, pokrenut je cijeli niz projekata koji su obezbijedili oko milion maraka ušteda u poslovanju, prije svega kroz značajno smanjenje troškova lanca snabdijevanja, smanjenje gubitaka na distributivnoj mreži, ali i još nekih drugih projekata", navode u "Eko toplanama".

Ističu da i pored negativnog efekta pandemije  virusa korona nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja plata zaposlenima.

"Plate zaposlenima, pripadajući doprinosi, kao i svi porezi i ostale obaveze prema državi, redovno su isplaćivani i tokom pandemije kao i tokom prethodne dvije godine poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Ističu da ostvareni poslovni rezultati u 2020. godini još jednom pokazuju da su "Eko toplane" funkcionalno, samoodrživo i profitabilno preduzeće koje može da obavlja povjerenu komunalnu djelatnost, te da su stvorene sve pretpostavke za stabilno i uspješno poslovanje i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije