Banja Luka

Uređenje azila za pse u sklopu centra "Manjača" počinje u februaru

Uređenje azila za pse u sklopu centra "Manjača" počinje u februaru
Foto: Ilustracija | Uređenje azila za pse u sklopu centra "Manjača" počinje u februaru

BANJALUKA - Uređenje objekta u sklopu Razvojno-edukativnog centra "Manjača" kojim će Banjaluka dobiti novi azil za pse počeće u februaru, potvrdio je za "Nezavisne" Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, izvođač radova treba da bude izabran do sutra, te bi nakon žalbe i ako ne bude nepredviđenih situacija za desetak dana trebalo da počne izgradnja.

"Ako vrijeme bude poslužilo, očekujemo da bismo već u maju ili junu polako počeli sa preseljavanjem azila iz Ramića na Manjaču. Nakon preseljenja ćemo u nekom prelaznom periodu azil u Ramićima koristiti za hvatanje životinja kako bi Higijeničarska služba odmah reagovala jer je veoma udaljena od Manjače. Nakon što oni to obave, na kraju dana ili sutradan psi će biti voženi u novi azil", pojasnio je Bilčar.

U prvoj fazi predviđeno je postavljanje ograde s ulaznim kapijama, te dovođenje u funkciju jednog objekta koji bi služio za smještaj pasa.

U sljedećoj fazi izgradnje biće saniran još jedan objekat. Ovaj objekat služiće za skladištenje hrane, ali i za karantin, gdje će psi biti pregledani prije smještanja. Unutar objekta predviđeno je smještanje pasa u boksove, kako bi bili razvrstani po pasminama i veličinama.

"To će biti veliki ograđeni prostor, gdje će životinje moći trčati. Ovaj prostor u prirodi biće idealan za njihov boravak", rekao je Bilčar.

U Odjeljenju za komunalne poslove rekli su da je kroz prvu fazu radova predviđeno da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom koja podrazumijeva ogradu, struju, vodu, odvode, pristupni put, parking, zvučnu izolaciju od naseljenog dijela, te betonirani, pješčani i travnati dio.

"Azil će se prostirati na površini od 20.000 kvadratnih metara, a vrijednost radova u prvoj fazi je 111.000 KM", kazali su ranije u Odjeljenju za komunalne poslove.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da će početkom radova na azilu za pse biti stvoreni uslovi za privođenje namjeni sanacije i adaptacije postojećeg objekta, te pripremi za njegovo preseljenje na Manjaču.

"U međuvremenu, mi radimo na pripremi objekta za prihvatilište i karantin tako da nam uz azil, prihvatilište, karantin i stočno groblje ostaje još formiranje Higijeničarske službe. Nakon što i to uradimo, možemo reći da smo riješili sve kada je u pitanju briga o životinjama, njihovom smještaju, zdravlju i pohranjivanju posmrtnih ostataka", naglasio je Ilić.

Dodao je da će Banjaluka postati prva lokalna zajednica u RS koja je obuhvatila ovu kompletnu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije