Banja Luka

Pratite nas na Google news

Uređeno korito Kočićevog potoka

Uređeno korito Kočićevog potoka
Foto: N.N. | Uređeno korito Kočićevog potoka
N.N.

BANJALUKA - Korito Kočićevog potoka na području Ade i Debeljaka ovih dana je uređeno i prošireno u dužini od dva kilometra, čime je umanjena opasnost od izlivanja u slučaju velikih padavina, izjavio je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Bilčar ističe da je uređenje ovog korita bio jedan od prioriteta, pošto je Kočićev potok, koji „podivlja“ u doba velikih kiša, pravio ogromne probleme tokom poplava 2014. i 2016. godine.

Sada, kada nema padavina, ovaj vodotok izgleda kao bezazlen potočić, ali u vrijeme velikih kiša njegov protok se poveća i do 20 puta. Urađeni su profilisanje i čišćenje korita u dužini od dva kilometra, a na tri lokacije su postavljene kamene obloge čime su zaštićene okolne kuće – istakao je Bilčar.

On dodaje da se rizik od poplava nikada ne može poptuno isključiti, ali da su građani Ade i Debeljaka, čije kuće se nalaze u blizini potoka, sada mnogo bezbjedniji.

Posebnu pažnju smo obratili na dijelove potoka koji se nalaze u blizini kuća. Korito je sada u potpunosto pročišćeno i vjerujemo da nam se, na ovom području, više neće ponavljati nevolje koje smo imali tokom velikih poplava - naglasio je Bilčar.

Grad Banja Luka, na godišnjem nivou, iz budžeta izdvaja ukupno 600.000 KM za uređivanje vodotokova drugog reda na području grada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije