Banja Luka

Usijao se "Plavi telefon", više od 400 poziva mjesečno

Usijao se "Plavi telefon", više od 400 poziva mjesečno
Foto: N.N. | Usijao se "Plavi telefon", više od 400 poziva mjesečno

BANJALUKA - Savjetodavna linija za djecu i mlade "Plavi telefon" ove godine je zaprimila 4.062 poziva, odnosno prosječno više od 400 poziva mjesečno.

Maja Kovačević, koordinatorka rada "Plavog telefona", naglasila je da je od početka rada ove linije 2013. godine obavljeno skoro 20.000 razgovora s djecom i mladima.

Prema njenim riječima, najčešći razlozi poziva su vršnjački odnosi, odnosno teme koje se tiču problema sa prijateljima, partnerskih odnosa i vršnjačkog nasilja.

"Pored toga, česti razlozi pozivanja su i zlostavljanje i nasilje, odnosno maltretiranje, fizičko zlostavljanje i nasilje u porodici, te porodični odnosi, ili odnosi roditelj - dijete, razvedeni roditelji, roditelji u konfliktu", objasnila je Kovačevićeva.

Dodala je da su od početka godine putem e-maila primili 59 upita od djece, dok je od samog uvođenja e-mail savjetovanja 2015. godine primljeno više od 500 e-mailova.

"Primili smo pozive i od odraslih koji se tiču djece. Odrasli najčešće zovu 'Plavi telefon' kako bi se informisali o praksama vaspitanja, o načinima pružanja podrške djetetu, o pitanjima starateljstva i pristupa i o tome kome mogu da se obrate i šta da rade u slučajevima kada njihovo dijete ili dijete koje oni poznaju trpi nasilje", navela je Kovačevićeva.

Istakla je da je od 13. marta "Plavi telefon" u saradnji sa Društvom psihologa RS proširio uslugu i postao dostupan za odrasle osobe koje imaju poteškoća da se nose sa situacijom uzrokovanom virusom korona.

"Odrasli najčešće zovu zbog osjećaja anksioznosti i straha, usamljenosti, traže informacije o ovom virusu ili o tome gdje mogu da se testiraju. Do sada je zaprimljeno 380 poziva koji se tiču situacije u vezi sa virusom korona", pojasnila je Kovačevićeva.

Najviše je bilo poziva informativnog karaktera u kojima je građane zanimalo kome mogu da se obrate ako imaju neki od simptoma virusa korona, gdje mogu da se testiraju, kako mogu da se zaštite i slično.

"Građani su zvali i zbog osjećaja straha i anksioznosti. U početku je bio prisutan strah od neizvjesnosti, od toga da će se oni ili neko njima blizak zaraziti. Zvali su i zbog osjećaja depresivnosti, usamljenosti, problema sa spavanjem i jer imaju suicidalne misli", rekla je Kovačevićeva.

Savjetodavna linija "Plavi telefon" je prvenstveno namijenjena djeci koja osjećaju da ih neko iz njihove okoline na bilo koji način zlostavlja ili zanemaruje i za one koji znaju ili su vidjeli da je neko dijete zlostavljano i zanemareno.

Pored problema nasilja, linija je otvorena za sve probleme koje djeca imaju, a o kojima nemaju s kim da razgovaraju i od koga da zatraže podršku i pomoć.

Uslugu "Plavi telefon" realizuje Udruženje "Nova generacija" na broj telefona 080050305, svakim radnim danom od devet do 17 časova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije