Banja Luka

Uskoro Prednacrt urbanističkog plana Banjaluke

Uskoro Prednacrt urbanističkog plana Banjaluke
Foto: Arhiva/ilustracija | Uskoro Prednacrt urbanističkog plana Banjaluke

BANJALUKA - Prednacrt jednog od najbitnijih dokumenata za razvoj grada - urbanističkog plana, koji je planiran za narednih 20 godina, biće objavljen za 20 dana.

Najavio je to gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da će grad nakon 35 godina dobiti ovaj važan dokument i više neće biti učestale izmjene regulacionih planova.

Kako su ranije pisale "Nezavisne", donošenje urbanističkog plana grada bi prema okvirnom planu, a u skladu s metodologijom izrade ove vrste dokumenta prostornog uređenja, trebalo očekivati krajem ove godine.

Dodali su iz Gradske uprave da će kroz održivi pristup u planiranju ovim dokumentom biti omogućeno podizanje kvaliteta života u gradu u društveno-ekonomskom, estetskom i ekološkom smislu, a uz istovremenu promociju štednje, optimizacije i pametnog gazdovanja svim gradskim resursima.

"Nakon izrade Prijedloga nacrta i njegovog utvrđivanja od strane Skupštine grada, biće moguće preciznije obrazložiti predložena planska rješenja, a ista će biti izložena na uvid zainteresovanoj javnosti", kazali su u Gradskoj upravi.

Urbanistički plan određen je planskim periodom od 2020. do 2040. godine.

Između ostalog, urbanističkim planom grada predviđene su analize i studije stanovanja, studija "Banjaluka - grad zelenila", demografska studija, mogućnosti razvoja zona za privredne aktivnosti, saobraćajna analiza i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije