Banja Luka

Uskoro gradnja još dva kružna toka u Banjaluci

Uskoro gradnja još dva kružna toka u Banjaluci
Foto: N.N. | Uskoro gradnja još dva kružna toka u Banjaluci

BANJALUKA - Još jedan, moderni kružni tok trebalo di da bude izgrađen na lokaciji kod budućeg tržnog centra "Delta planet", koji se gradi na Istočnom tranzitu. Ovo će, ujedno, biti jedina kružna raskrsnica koja će imati i podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzmeni prelazak izuzetno frekvetne saobraćajnice.

U isto vrijeme, u završnoj fazi su pripreme za raspisivanje tendera za izgradnju kružnog toka u naselju Lauš, kod restorana "Sirano", raskrsnici koja je već godinama jedna od saobraćajno najopterećenijih u ovom dijelu grada.

Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, gradnja obje raskrsnice u gradu trebalo bi da počne uskoro, jer je projektno-tehnička dokumentacija završena i u toku je priprema za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova.

"Projektna dokumentacija za obje kružne raskrsnice, za šta je bio zadužen Grad, je urađena i očekujemo da preduzeće „Putevi RS“, koje vodi ovaj posao i sa kojim smo potpisali sporazum o realizaciji ova, dva projekta, uskoro raspiše i tendere za izvođače radova", naveli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Prema projektu, ispod buduće kružne raskrnice kod „Delte“ biće izgrađen pothodnik za pješake u širini od 12 metara.

S druge strane, projektom je predviđeno da budući kružni toku na Laušu bude sa jednom saobraćajnom trakom. S obzirom na to da je i ova dionica u nadežnosti Republike, posao izgradnje vodiće Putevi RS, dok je Grad riješio projekat i imovinsko-pravne odnose.

"Kako je planirano, obje raskrsnice radiće se u toku ove građevinske sezone. Po izgradnji, značajno će olakšati protok saobraćaja, posebno na raskrsnici kod restorana “Sirano” koja je sada jedna je od najzagušenijih tačaka gradskog saobraćaja", naveli su iz resornog odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije