Banja Luka

Uskoro gradnja nove dionice istočnog tranzita u Banjaluci

Uskoro gradnja nove dionice istočnog tranzita u Banjaluci
Foto: N.N. | Uskoro gradnja nove dionice istočnog tranzita u Banjaluci

BANJALUKA - Građevinski radnici danas su uklonili kuću, posljednji objekat sa planirane trase nove dionice istočnog tranzita u banjalučkom naselju Obilićevo da bi bila omogućena gradnja, potvrđeno je Srni u Odjeljenju za saobraćaj i puteve banjalučke Gradske uprave.

Iz ovog odjeljenja navode da su ovim stvoreni uslovi da preduzeće "Putevi Republike Srpske", koji će finansirati izgradnju nove dionice, uvedu izvođača u posao i da počnu radovi.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je Srni da su gradske vlasti ispunile obaveze i riješile imovinsko-pravne odnose i pripremile projektnu dokumentaciju.

On je rekao da je uklanjanjem posljednjeg objekta trasa danas očišćena i da radovi mogu početi čim izvođač bude izabran i uveden na teren.

"Gradnja ove dionice izuzetno je začajna za Banjaluku. Nova dionica ne samo što će znatno rasteretiti saobraćaj, već povezati istočni sa zapadnim tranzitom", rekao je Sandić i dodao da je projekat u vezi sa izgradnjom "Zelenog mosta" koja je u toku.

Nova dionica biće izgrađena od naselja Potok do stadiona Fudbalskog kluba "Naprijed" u dužini od 285 metara. Prema projektu, predviđena je izgradnja i pješačkih i biciklističkih staza na ovom potezu.

Prema informacijama iz nadležnog odjeljenja, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita.

Prema ranije sklopljenom sporazumu između "Puteva Republike Srpske" i grada Banjaluka, gradska administracija je finansirala rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, izgradnju pješačke i biciklističke staze, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije, dok će "Putevi Republike Srpske" finansirati izgradnju kolovoza.

Nakon izgradnje "Zelenog mosta", koja bi trebalo da bude završena do januara iduće godine, ova dionica spajaće istočni i zapadni tranzit.

Ovaj projekat je započet sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, a aktivnosti na njegovoj gradnji obnovljene su prošle godine, kada je izgrađena prva dionica na potezu od pumpe "Eurobenca" do Krfske ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije