Banja Luka

Uspješna poslovna godina "Eko-toplana" uz redovnu isporuku grijanja

Uspješna poslovna godina "Eko-toplana" uz redovnu isporuku grijanja
Foto: N.N. | Uspješna poslovna godina "Eko-toplana" uz redovnu isporuku grijanja

BANJALUKA - Rezultati banjalučkih "Eko-toplana" u prošloj godini pokazuju da je ovo preduzeće uspješno završilo poslovnu godinu uz redovnu isporuku toplotne energije, navedeno je u Informaciji o poslovanju za prošlu godinu, koja je zajedno sa Informacijom o planu poslovanja privrednog društva "Eko-toplane" za ovu godinu usvojena na Skupštini grada Banjaluka.

Kako se navodi u Informaciji o planu poslovanja za ovu godinu, planirane aktivnosti u ovoj godini trebalo bi da omoguće stabilnost, pouzdanost, kvalitet i efikasnost u snabdijevanju Banjaluke toplotnom energijom, te stvore preduslove za sigurnost u poslovanju ovog preduzeća u narednom periodu.

Kako se navodi u ovoj informaciji, pandemija virusa korona je imala negativan uticaj na rezultate poslovanja u ovoj godini.

"Negativan uticaj pandemije se ogleda kroz smanjenje planiranih prihoda, ali i povećanje potrošnje energenta u odnosu na plan. Osim uticaja na smanjenje prihoda i povećanje rashoda, pandemija se negativno odrazila i na likvidnost. U prvom mjesecu pandemije, u martu ove godine, prilivi po osnovu naplate potraživanja bili su za 30% manji u odnosu na plan", navedeno je u Informaciji o poslovanju ovog privrednog društva.

Istaknuto je da je u cilju očuvanja likvidnosti i obezbjeđenja funkcionisanja u kriznom periodu preduzet cijeli niz mjera.

"Prvenstveno, dogovoren je grejs period za otplatu kredita u poslovnim bankama, a sa dobavljačima su kroz pregovore dogovoreni duži rokovi plaćanja, što je omogućilo da se obezbijedi stabilnost lanca snabdijevanja i sezona grijanja uspješno privede kraju", pojasnili su u ovom preduzeću.

Kada je riječ o Informaciji o poslovanju prošle godine, navode da je ovo privredno društvo lani pozitivno poslovalo i povećalo dobit u odnosu na 2018. godinu.

Najveći izazov u poslovanju "Eko-toplana" u prošloj godini bilo je stanje distributivne mreže koja je stara i u koju proteklih nekoliko decenija nije dovoljno investirano, međutim bez obzira na loše stanje toplifikacione mreže, tokom prošle godine nije bilo većih problema niti havarija.

"Svjesni problema na distributivnoj mreži, koji uzrokuju lošiji kvalitet grijanja kod pojedinih korisnika, 'Eko-toplane' ulažu maksimalne napore kako bi ove probleme otklonili u predstojećim sezonama te svim korisnicima obezbijedili potreban kvalitet toplotne energije. S obzirom na nedostatak ulaganja tokom prethodnih decenija, neophodno je imati u vidu da je riječ o obimnom i veoma zahtjevnom poslu", kažu u ovom preduzeću.

Dodaju da su lani tokom sezone grijanja imali 198 intervencija na mreži, a tehničke ekipe na terenu uložile su maksimalne napore da svaki kvar saniraju u što kraćem roku kako bi negativan efekat na kvalitet isporuke energije bio minimalan.

Oni su rekli da su zahvaljujući ovim aktivnostima dnevni gubici vode smanjeni za 14,2 odsto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

"U toku sezone grijanja obezbijeđena je puna stabilnost proizvodnje svih proizvodnih postrojenja, a konzumu, odnosno krajnjim korisnicima, su svakodnevno isporučivane potrebne količine toplotne energije. Energent je nabavljen vlastitim sredstvima, na vrijeme i u dovoljnim količinama", kažu oni.

Kako ističu u "Eko-toplanama", evidentan je porast proizvodnje toplotne energije postrojenja na biomasu, dok je obim proizvodnje na mazut značajno smanjen.

"Lani je 98 odsto toplotne energije proizvedeno na biomasu, dok je svega dva odsto proizvedeno na mazut", kažu u "Eko-toplanama".

Dodaju da je naplata potraživanja u prošloj godini veća za 10 odsto u odnosu na 2018. godinu, te da je povećanje procenta naplate potraživanja rezultat niza preduzetih aktivnosti i mjera u prethodne dvije godine, ali i pokazatelj rasta povjerenja korisnika prema "Eko-toplanama" kao davaocu komunalne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije