Banja Luka

Uspostavljen jednosmjerni saobraćaj kroz Lazarevo, Novu varoš i Borik

Uspostavljen jednosmjerni saobraćaj kroz Lazarevo, Novu varoš i Borik
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Uspostavljen kednosmjerni saobraćaj kroz Lazarevo, Novu varoš i Borik

BANJALUKA - U cilju stvaranja povoljnijih uslova za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja došlo je do izmijenjene režim odvijanja saobraćaja na nekoliko lokacija na području grada, potvrđeno je iz Gradske uprave.

Novi režim saobraćaja, kako kažu uspostavljen je na raskrsnici Ulica Pave Radana, Dragiše Vasića, Svetozara Markovića, u naselju Nova varoš.

“U cilju smanjenja broja konfliktnih tačaka i povećanja bezbjednosti svih učesnika izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na način da se u Ulici Dragiše Vasića, dio od Masarikove do Ulice Pave Radana i  u Ulici Svetozara Markovića, dio od prodavnice „Moj market“ do Ulice Pave Radana, saobraćaj odvija jednosmjerno sa dozvoljenim smjerom kretanja od Ulice Pave Radana”, naglasili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Takođe, iz resornog odjeljenja napominju da se, nakon provedenih analiza uslova i načina odvijanja saobraćaja, a na zahtjev građana, u ulicama Ivana Kosančića u naselju Lazarevo i u Knežopoljskoj ulici u naselju Borik uvodi jednosmjerni režim odvijanja saobraćaja.

“Molimo sve učesnike u saobraćaju, da zbog nesmetanog i bezbjednog odvijanja saobraćaja obrate pažnju na postavljenu saobraćajnu signalizaciju”, istakli sui z Odjeljenja.

Kako je potvrdio za “Nezavisne novine”, Igor Vidović, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo, izmjena odvijanja saobraćaja u ulici Ivana Kosančića riješiće jedan od najvećih problema pomenutog naselja.

“Mi iz Savjeta MZ smo ovu inicijativu formiranja jednosmjernog odvijanja saobraćaja pokrenuli krajem maja, te smo prvo poslali dopis OŠ Borisav Stanković, da bi se izjasnili da li su saglasni sa ovim prijedlogom”, pojasnio je on.

Dodaje da je u periodu kada roditelji voze djecu u školu ili ih vraćaju kući, ogromna gužva u ulici Ivana Kosančića.

“Takođe želimo da se na istoj ulici postavi znak zabranjenog parkiranja, zbog čega se takođe stvaraju gužve”, pojasnio je on.

Milena Karlaš, predsjednica Savjeta MZ Borik 1, potvrdila je za “Nezavisne novine”, da je jedan dio mještana želio izmjenu odvijanja saobraćaja Knežopoljskoj ulici, a drugi nije.

“Više je onih koji su ovu izmjenu trazili, jer je navedena ulica uska, a sa jedne strane vozila su se parkirala, dok je drugi dio ulice bio namijenjen za protok saobraćaja”, pojasnila je ona.

Anja Ljubojević, predsjednica Savjeta MZ Nova varoš, istakla je za “Nezavisne novine” da je savjet ranije tražio regulaciju sporne raskrsnice.

“Nažalost, nakon tri velike saobraćajne nezgode, ponovo smo morali apelovati na problem”, kazala je ona, te dodaje da su nekoliko puta razgovarali sa gradonačelnikom.

“Drago mi je da je rješenje došlo prije nego što je neko izgubio život na pomenutuj raskrsnici, te mislim da će jednosmjerne ulice smanjiti šansu za nove nesreće”, navela je ona.

Dodaje da je najvažnija sigurnost učenika OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" koji svaki dan prolaze tom raskrsnicom, kao i drugih učesnika u saobraćaju.

“Mislim da nova regulacija saobraćaja neće otežati saobraćaj i kretanje kroz naše naselje, ali svakako treba pratiti situaciju i tražiti novo rješenje, ako se ovo pokaže lošim”, zaključila je Ljubojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije