Banja Luka

Usvojen nacrt rebalansa budžeta Banjaluke: Gradska kasa veća za 11 miliona KM

Usvojen nacrt rebalansa budžeta Banjaluke: Gradska kasa veća za 11 miliona KM
Foto: N.N. | Usvojen nacrt rebalansa budžeta Banjaluke: Gradska kasa veća za 11 miliona KM

BANJALUKA - Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećan je za oko 11 miliona KM, odnosno povećava se sa 134 na oko 144,9 miliona KM, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je tokom prvog dijela sjednice Skupštine grada, na kojoj su usvojeni Nacrt rebalansa budžeta za 2018. godinu i još 40 tačaka dnevnog reda, istakao da ovogodišnji budžet raste po dva osnova.

"Jedan je uspješno završena emisija obveznica na Banjalučkoj berzi od 6.240.000 KM i drugi je raspodjela utvrđenog suficita u poslovanju u prošloj godini", objasnio je Radojičić.

Istakao je da će dodatna sredstva u budžetu biti izdvojena za nove projekte i kapitalne investicije u gradu.

"Iz neraspoređenog suficita 500.000 KM će biti namijenjeno za izgradnju novog objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš", rekao je Radojičić i dodao da će MUP RS sufinansirati izgradnju policijske stanice sa 500.000 KM.

Istakao je da je 500.000 KM namijenjeno za zatvaranje kratkoročnog kredita i smanjivanje iznosa sa tri miliona KM na 2.500.000 KM.

Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za finansije, istakla je da je dugoročna zaduženost grada ispod limita od 18 odsto.

"Može se reći da po svim parametrima zadovoljavamo propisane uslove i dugoročna zaduženost je ispod limita od 18 odsto, i to, prije svega, zahvaljujući uspješno izvršenom refinansiranju od 70 miliona KM, što je bilo najveće refinansiranje u BiH od jedinice lokalne samouprave i zbog toga smo snizili taj procenat zaduženosti", rekla je Šljivareva.

Naglasila je da je i kratkoročna zaduženost ispod zahtijevanih pet odsto u odnosu na tekuće prihode iz 2016. godine.

Šljivareva je rekla da je grad po osnovu poreskih prihoda prije pet-šest godina imao dvostruko veće prihode nego sada. Dodala je da grad ima mogućnost da preuzme kontrolu i naplatu poreza na nepokretnosti i pravo, što ne znači da će to i prihvatiti, jer je za to potrebno stvoriti organizacione i kadrovske pretpostavke, što nije jednostavan posao.

Radojičić je rekao da su odbornici usvojili i novi Statut grada, koji ne sadrži velike izmjene u odnosu na dosadašnji.

Tokom aktuelnog časa Milenko Jaćimović, odbornik Kluba "Sloboda", rekao je da se predviđenim izmjenama Statuta grada vrši diskriminacija bošnjačkog i hrvatskog naroda te zatražio da se u Skupštini garantuju mjesta za predstavnike ova dva konstitutivna naroda. Tokom sjednice je došlo do verbalnog okršaja Jaćimovića i Vladimira Mirošljevića, odbornika Ujedinjene Srpske, u vezi sa Jaćimovićevim zahtjevom.

Radojičić je rekao da je riječ o inicijativi koja se u potpunosti podudara sa zahtjevima koje su iznosili predstavnici SDA.

"Još prije desetak godina u Narodnoj skupštini RS odbijen je gotovo identičan zahtjev SDA koja je amandmanima na Ustav RS tražila da Banjaluka ima specijalan status i da se i u skladu s tim garantuju odbornička mjesta za Bošnjake i Hrvate", pojasnio je Radojičić.

Jaćimović je kasnije rekao da je pogrešno shvaćena njegova diskusija, te da je on samo rekao da je novim statutom predviđeno da se u Skupštini grada jedno mjesto garantuje za pripadnike nacionalnih manjina.

Drugi dio 22. sjednice Skupštine grada biće nastavljen u srijedu, a na dnevnom redu biće sedam tačaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije