Banja Luka

Usvojena odluka o kandidaturi Banjaluke za EPK

Usvojena odluka o kandidaturi Banjaluke za EPK
Usvojena odluka o kandidaturi Banjaluke za EPK

BANJALUKA - Jednoglasnom podrškom odbornika Skupština grada Banjaluka usvojila je odluku o kandidaturi za učešće grada na Vrbasu u programu "Evropska prijestonica kulture (EPK) 2024. godine".

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024.

Grad Banjaluka će podnijeti prijavu 2018. godine kada Evropska komisija objavi zvanični poziv, a odlukom je predviđeno i davanje ovlašćenja gradonačelniku Igoru Radojičiću da formira tim za pripremu i učešće u ovom programu.

"To je jako dobar i krupan projekat koji bi trebalo cijelu oblast kulture da podigne na viši nivo u nizu narednih godina. Pred nama je osam godina velikog posla", rekao je Radojičić.

Za proces apliciranja potrebno je preduzeti niz pripremnih aktivnosti, među kojima su formiranje radnog tima za sprovođenje projekta, pokretanje aktivnosti za izradu strategije kulture grada kao jednog od preduslova prijavljivanja, tj. apliciranja za program EPK. Tim aktivnostima dugoročno i strateški će se planirati razvoj kulture Banjaluke, a gradske vlasti pokazaće interes za oblast kulture kao značajnog sektora koji povezuje urbani razvoj, turizam i obrazovanje kao važne segmente lokalnog razvoja.

"Imajući u vidu i činjenicu da su neki gradovi u BiH (Mostar, Bijeljina, Trebinje i Tuzla) iskazali interesovanje za učešće u projektu EPK, a da je Zenica već donijela odluku o pokretanju inicijative učešća, smatramo da bi bilo veoma značajno opredijeliti se za učešće grada Banjaluka u ovom važnom projektu", naveli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Prema procjenama, aplikacija za kandidaturu bi trebalo da bude podnesena u martu 2018. godine. Proglašenje tri evropske prijestonice kulture 2024. trebalo bi da bude u oktobru 2019. godine, a najkasnije do početka 2020, od kojih je jedan grad iz Austrije, jedan iz Estonije, a jedan iz zemlje kandidata/potencijalnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije