Banja Luka

Uvođenje jednosmjernog saobraćaja u centru grada

Uvođenje jednosmjernog saobraćaja u centru grada
Foto: Gradska uprava | Uvođenje jednosmjernog saobraćaja u centru grada

BANJALUKA - Na užem centralnom gradskom području u Banjaluci, na osam frekventnih raskrsnica, počelo je brojanje saobraćaja, a u okviru izrade Studije opravdanosti uvođenja jednosmjernog režima saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

Kako su istakli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Gradske uprave Banjaluka, Studija je proistekla iz potrebe za unapređenjem saobraćajnog sistema u Banjaluci, s obzirom na to da zbog povećanog stepena motorizacije i veće upotrebe putničkih motornih vozila, dolazi do nepovoljnih uslova odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

Dodaju da se to prvenstveno odnosi na pravac duž ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Dr Mladena Stojanovića, odnosno Kninske, Vidovdanske, Prvog krajiškog korpusa, a što je naročito karakteristično u jutarnjim i popodnevnim časovima.

Pored toga, prikupljeni podaci biće i u funkciji analize postojećeg rada svjetlosnih uređaja na predmetnim raskrsnicama.

"Ideja nove gradske administracije je promjena kulture saobraćaja, a pod tim se podrazumijeva izgradnja biciklističkih staza gdje god je to moguće, zatim promjena režima saobraćaja i pravljenje ambijenta u kojem će sve više građana koristiti javni prevoz i druga alternativna prevozna sredstva poput bicikala i trotineta", naveli su iz Gradske uprave.

Jedan od koraka koji je do sada preduzet je analiza Srpske ulice, u kojoj bi bila izgrađena biciklistička staza.

Takođe veliki poduhvat je izrada ove studije koja se odnosi na glavnu gradsku saobraćajnicu - Ulicu kralja Petra I Karađorđevića koja bi na potezu od RK "Boska" pa do "Malte" bila pretvorena u jednosmjernu ulicu, dok bi se drugi smjer kretao od Ulice Trive Amelice, kroz ulice Prvog krajiškog korpusa, Vidovdanska do Bulevara cara Dušana.

"Na taj način bi dobili kružni saobraćaj, a ujedno bi dvije trake ostavili za kretanje automobila, jedna traka bi bila predviđena za autobuse i taksiste, dok bi se jedan dio prilagodio biciklističkom saobraćaju", naveli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije