Banja Luka

Pratite nas na Google news

Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa 16. i 17. oktobra

Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa 16. i 17. oktobra
Foto: N.N. | Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa 16. i 17. oktobra
Fena

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske je u saradnji s Ronilačkim klubom „Buk“ i Zavodom za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, započeo realizaciju projekta „Vrbaški mač u kamenu“.

Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronioc Ronilačkog kluba „Buk“. Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej RS, te je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije, kao i izlaganju eksponata.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

"Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad Banja Luka i RS", rekli su u Muzeju RS.

Vađenje mača iz rijeke biće realizovano 16. i 17. oktobra, a timu, koji će raditi  su Ana Ćurić, ronilac-biologinja, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheologinja-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik „Buk-a“, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležan konvervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije