Banja Luka

Vakcinisano više od 200 banjalučkih studenata

Vakcinisano više od 200 banjalučkih studenata
Foto: N.N. | Vakcinisano više od 200 banjalučkih studenata

BANJALUKA - Više od 200 studenata banjalučkog Univerziteta vakcinisano je tokom dvodnevne akcije koju su zajedno organizovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Unija studenata Republike Srpske. Cilj je da se do kraja godine vakciniše što veći broj studenata.

Na banjalučkom Medicinskom fakultetu nastavljena je masovna vakcinacija studenata. Tokom dva dana prvom dozom vakcinisano je preko 200 studenata, a na raspolaganju su im bile vakcine Fajzer, Sinofarm, Sputnjik, te Astra Zeneka.

Osim studenata Medicinskog fakulteta koji su zbog boravka u zdravstvenim ustanovama najizloženiji virusu, cilj inicijative koju su pokrenuli Unija studenata Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite jeste da se u narednom periodu vakcinišu i studenti ostalih fakulteta.

"Nastavićemo trend vakcinacije na Univerzitetu. Studenti koji su primili svoju dozu u toku ove sedmice imaće vakcinaciju drugom dozom početkom oktobra", istakao je Nikola Bojić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Priliku da se vakciniše iskoristio je i dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić. Pojašnjava da je do sada skoro 80 odsto studenata završnih godina vakcinisano, te da tako drugima nastoje postali poruku da se imunizacijom može spriječiti širenje virusa.

"Za preporuku je da se i ostali građani svi vakcinišu, što neće biti problem kada su u pitanju studenti Medicinskog fakuulteta, jer oni uče o tome. Biti vakcinisan je nešto sasvim prirodno i normalno", naglasio je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrđuju da se epidemiološka situacija pogoršava, ako se u obzir uzme činjenica da se broj pozitivnih na virus korona iz dana u dan povećava. Upravo zbog navedenog i apel građanima da poštuju aktuelne mjere.

"Talas neće trajati vječno, trajaće dvije, tri ili četiri nedjelje, toliko se možemo strpiti sa okupljanjima. Držanje distance, maske u zatvorenom prostoru koje smo malo zaboravili, ali su vrlo značajne. I ono što najviše doprinosi jeste vakcinacija", naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uprkos brojnim apelima, epidemiolozi procjenjuju da proces vakcinacije u Republici Srpskoj stagnira i da bi trebalo da bude intenzivniji ukoliko se nastoji zaustaviti masovno širenje virusa i smanjiti teret na zdravstveni sistem Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije