Banja Luka

Vaspitači ne odustaju od zahtjeva, politika kroji povećanje plate

Vaspitači ne odustaju od zahtjeva, politika kroji povećanje plate
Foto: Velibor Tripić | Vaspitači ne odustaju od zahtjeva, politika kroji povećanje plate

BANJALUKA - Prethodno najavljivani štrajk upozorenja vaspitača Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje održan je danas, a kako su naveli iz Sindikalne organizacije ove ustanove, od svojih zahtjeva neće odustati, te sada čekaju da nadležni reaguju.

Njihovi zahtjevi odnose na povećanje plata, jer iako su dobili obećanje da će do ovog povećanja doći, to još nije realizovano.

Bojan Kresojević, gradski menadžer je podržao zaposlene u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

"Zaposleni ove ustanove zaslužuju veće plate i u tome imaju moju punu podršku", kaže Kresojević.

Ovom prilikom je pozvao Skupštinu grada da usvoju rebalans budžeta kojim bi obezbijedila dodatna sredstva za isplatu.

"Još 28. aprila smo poslali obavještenje i prijedlog za povećanje plata zaposlenih u centru. Potom smo poslali Skupštini grada rebalans budžeta sa dodatnih 350.000 KM za isplatu plate ovim radnicima", ističe Kresojević.

Sa druge strane, kako kaže, zajedno sa upravom Centra i Sindikatom došli su do pojedinačnog kolektivnog ugovora za povećanje plata na šta je i gradonačelnik dao saglasnost.

"Bez obzira na ovo, Skupština grada već treći put odbija da uopšte razmatra rebalans budžeta", kaže Kresojević.

Srđan Amidžić, odbornik SNSD u Skupštini Grada kratko je upitao za "Nezavisne", kako su bez usvajanja rebalansa budžeta uspjeli povećati plate u Gradskoj upravi, a sada to ne mogu radnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanja?

Podsjećamo, zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje već 17 godina nisu imali povećanje plata, a ranije definisani zahtjevi Sindikalne organizacije JU Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su se odnosile povećanje plate svim radnicima centra, te potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene kojim se moraju postići potpuno izjednačavanje plata i drugih primanja radnika Centra sa platama radnika Gradske uprave, kako dalje ne bi dolazilo do diskriminacije na lokalnom nivou.

"Sada čekamo reakciju nadležnih jer mi od svojih zahtjeva nećemo odustati, a zavisno od njihove reakcije odlučićemo o daljim koracima", kazali su iz Sindikalne organizacije Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije