Banja Luka

Vatrogasci izašli na teren 845 puta ove godine

Vatrogasci izašli na teren 845 puta ove godine
Foto: N.N. | Vatrogasci izašli na teren 845 puta ove godine

Profesionalna teritorijalna vatrogasna jedinica svakodnevno je na terenu i ima pune ruke posla, najviše zbog nemarnosti građana, a ove godine je imala ukupno 845 intervencija u prigradskim i gradskim naseljima, rekao je za "Nezavisne" Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade.

Prema njegovim riječima, ovo je prosječan broj intervencija, te možda i malo manji nego proteklih godina.

"Najčešći uzroci požara su nemar, nepažnja, paljenje otpada bez preduzimanja svih potrebnih mjera za sprečavanje širenja požara", naveo je Malinić.

Istakao je da požari niskog rastinja često imaju najveći udio u ukupnoj statistici svake godine, ali da ih je ove godine bilo znatno manje nego u proteklom periodu.

"Ove godine imali smo ukupno 117 intervencija zbog požara niskog rastinja i šume", kazao je Malinić.

Dodaje da su zapaljeni kontejneri sve češća pojava na području grada, te da su vatrogasci ove godine imali čak 124 intervencije na zapaljenim kontejnerima.

"Sve požare u kontejnerima izazvao je ljudski faktor. Apelujemo po ko zna koji put na ljude da pravilno odlažu smeće i ne uzrokuju požare", istakao je Malinić.

Vatrogasna brigada od početka pandemije virusa korona pružala je sve tehničke podrške svim službama u gradu koje su to tražile.

"Vršena je dezinfekcija ulica u više navrata te postavljanje šatora za potrebe Doma zdravlja na više lokacija. I sami smo suočeni sa rizikom od zaraze i više naših pripadnika i članova njihovih porodica su bili pozitivni ili u izolaciji, ali smo se do sada dosta dobro držali i uspijevali održati popunjenost i sposobnost brigade za intervenisanje", objašnjava Malinić.

Vatrogasci su ove godine imali i pozive za spasavanje životinja.

"Skidali smo istu mačku s krova više puta, spasili smo psa koji je proturio glavu kroz balkonsku ogradu i nije se mogao izvući", rekao je Malinić.

Dodao je da su prije nekoliko godina spasili srndaća koji je upao u otvoren šaht i nije se mogao izvući.

Prošle godine Profesionalna vatrogasna teritorijalna jedinica imala je skoro 1.000 intervencija, a tokom 2018. zabilježene su ukupno 864 intervencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije