Banja Luka

Veliki broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima traži utočište

Veliki broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima traži utočište
Foto: Pixabay | Veliki broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima traži utočište

Od osnivanja Prihvatne stanice za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju zbrinuto ih je više od 400, a najveći broj smještene djece je bio usljed prosjačenja, gdje se u velikom broju slučajeva radi o žrtvama trgovine ljudima.

Kazali su ovo za "Nezavisne novine" iz Udruženja "Nova generacija" u sklopu kojeg funkcioniše prihvatna stanica od 2006. godine.

Kako je kazala psiholog Vanja Blaženović, imali su slučajeve trgovine ljudima u kojima su smještene žrtve bile domaći državljani, ali i strani.

"Kada prosjačenje gledamo kao pojavni oblik trgovine ljudima, onda govorimo o velikom broju ovakvih slučajeva, tačnije većinskom broju smještaja", objasnila je Blaženovićeva.

Iz Udruženja "Nova generacija" su kazali da utočište svake godine prosječno zatraži 25 do 35 djece i ostalih maloljetnika.

U godinama postojanja ove stanice utočište su pronalazili najčešće maloljetnici zatečeni u skitnji i prosjačenju, kao i maloljetnici koji su izmješteni iz svojih kuća usljed nasilja u porodici.

"Utočište pronađu i djeca stranci, djeca bez roditeljskog nadzora na migrantskoj ruti te djeca bez adekvatnog roditeljskog nadzora", kazali su iz Udruženja.

Osim maloljetnih žrtava, ovdje utočište pronađu i jako mala djeca zajedno sa majkama.

"Majke s djecom budu smještene u Sigurnu kuću za žene", objašnjavaju iz ovog udruženja, dodavši da su kapaciteti sigurne kuće potpuno popunjeni.

Na pitanje o najmlađoj smještenoj žrtvi istakli su da se radilo o djevojčici od samo nekoliko mjeseci, koja je bila smještena zajedno s majkom.

"Najmlađe dijete je bilo starosne dobi od tri mjeseca, a ono je bilo smješteno zajedno sa maloljetnom majkom zbog sumnje na međunarodnu trgovinu ljudima", kažu iz Udruženja.

Kako su ranije objasnili, djeci smještenoj u njihove prostorije pružaju konstantnu podršku i pomoć te ih pripremaju za odlazak iz stanice kada za to dođe vrijeme.

"U zavisnosti od specifičnih razloga smještaja, korisnike u roku od pet dana predaju radnicima nadležnog Centra za socijalni rad ili roditeljima, odnosno starateljima", naglasili su u ovom udruženju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije