Banja Luka

Veliki interes starijih za vježbe korektivne gimnastike

Veliki interes starijih za vježbe korektivne gimnastike
Foto: Facebook/Centar za socijalni rad Banjaluka | Veliki interes starijih za vježbe korektivne gimnastike

Građani treće životne dobi ljetne dane provode vježbajući korektivnu gimnastiku, a kako kažu iz Centra za socijalni rad, koji sprovodi ovaj program, oni na vježbe dolaze dobrovoljno i u dobrom raspoloženju.

Naime, program "Zdravo starenje" svoje redovne aktivnosti nastavlja i u ljetnom periodu i to tri puta sedmično kroz preventivne vježbe korektivne gimnastike koje okupe i do 30 penzionera.

"Polaznici radionica su građani preko 50 godina, a imamo i učesnike od 70 godina koji su veoma vitalni", kazali su iz Centra za socijalni rad i dodali da sugrađani na vježbe dolaze potpuno samovoljno.

"Mi ih ne možemo prisiliti, jer se radi o vježbama preventivnog karaktera. Ali po atmosferi se osjeti da zaista žele da budu tu", kažu iz Centra za socijalni rad za "Nezavisne novine".

Prema njihovim riječima, svaki put ih dočeka odlično raspoloženje iz razloga što svaki polaznik istinski želi da bude tu.

"Kada završimo sa vježbama, polaznici nerijetko ostanu da se druže, da pričaju, a često i razmjenjuju svoja iskustva i životne priče", istakli su iz ove ustanove.

Cilj programa, kako oni kažu, je prevencija i institucionalizacija ovih pojedinaca, odnosno njihov smještaj u ustanove, i to je od ogromnog je značaja za njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

Kako su dodali, u jeku pandemije virusa korona shvaćeno je da su ove osobe bile dosta izolovane, a ovo je jedan od načina njihove ponovne integracije u društvo.

"Vježbe su veoma značajne za njihovu fizičku kondiciju, a za njihovo psihičko zdravlje važno je da izađu iz kuće, naročito zato što penzioneri u velikom broju slučajeva žive sami", istakli su iz Centra za socijalni rad.

Dodaju da se u okviru programskih aktivnosti koje su namijenjene osobama starije životne dobi, koriste resursi parka "Mladen Stojanović", a kako kažu, jedan čas vježbi održali su i na bazenu "Akvana". Svi zainteresovani mogu im se pridružiti od devet do deset časova i to ponedeljkom, srijedom i četvrtkom.

"Ovim aktivnostima nastoji se oplemeniti život ove populacije i omogućiti im da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme", zaključuju iz Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije