Banja Luka

Više autobuskih linija od ponedjeljka u Banjaluci

Više autobuskih linija od ponedjeljka u Banjaluci
Foto: N.N. | Više autobuskih linija od ponedjeljka u Banjaluci

BANJALUKA - Do sada je pristiglo nekoliko hiljada zahtjeva za subvencije i olakšice poslovnim subjektima, uvedenih u okviru prvog paketa pomoći privredi zbog epidemije virusa korona, rekao je danas Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada.

Prema njegovim riječima, privrednici će dobiti dodatnu olakšicu pomjeranjem ranije utvrđenih rokova za podnošenje zahtjeva za subvencije na kredite koje uzimaju za ponovno pokretanje rada.

"Trenutni tok epidemije virusa korona pokazuje smirivanje stanja i krivulju opadanja, što je dobra vijest. U protekla skoro tri mjeseca smo imali netipično kretanje epidemije, dva naleta i vrhunca, ali sadašnji podaci pokazuju da se ta situacija popravlja. Nadam se da se nalazimo na putanji ka kraju epidemije", kazao je Radojičić.

Istakao je da ipak treba biti oprezan, jer su moguća nova žarišta, koja su prisutna i u drugim zemljama. Govorio je i o javnom prevozu u gradu.

"Od ponedjeljka ćemo imati ponovnu korekciju linija javnog gradskog i prigradskog saobraćaja, odnosno povećanje broja linija", naglasio je Radojičić.

Dodao je da na sastanku sa prevoznicima koji je održan u utorak nije postignut dogovor o pojefitnjenu cijena karata zbog smanjenja cijene goriva na tržištu.

"Mi tražimo pojeftinjenje, a oni traže subvencije i kažu da su u ovoj situaciji oštećeni. Ova cijena je trenutno nepovoljna za građane, a postoji trenutno samo jedna zaštitna klauzula a to je da se prekine ugovor sa prevoznicima sa kojim bi onda ostavili grad bez gradskog i prigradskog prevoza, čega su obe strane svjesne. Nastavićemo razgovore i nadam se da ćemo doći do rješenja", zaključio je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja, rekla je da od  početka epidemije virusa korona u Banjaluci oboljelo 577 lica, od kojih su 303 osobe ozdravile. 

"U poslednjih nekoliko dana imamo manji broj pacijenata sa temperaturom i akutnim respiratornim tegobama. Prosjek pozitivnih lica na virus korona za prošlu nedjelju je 5,5, dok je prosjek za ovu sedmicu oko 4", dodala je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije