Banja Luka

Više od 1.000 zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole Banjaluci

Više od 1.000 zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole Banjaluci
Foto: N.N. | Više od 1.000 zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole Banjaluci

BANJALUKA - Od početka ove godine više od 1.000 građana podnijelo je zahtjev za pojednostavljeno dobijanje dozvola za građenje putem jednošalterskog sistema

S namjerom pojednostavljenja i ubrazanja ovog procesa građanima je od 1. januara omogućeno da gradske vlasti umjesto njih pribavljaju potrebne saglasnosti, koje se odnose na nadležnosti više javnih preduzeća.

"Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, za koje je trebalo pribaviti određene saglasnosti, 50 do 60 odsto investitora se opredijelilo za pribavljanje saglasnosti preko naše kancelarije", rekla je Dragana Milanović, šefica Odsjeka za poslove prijemne kancelarije.

Dodala je da je dosad pozitivno okončano oko 40 odsto zahtjeva koji su prošli kroz jednošalterski sistem.

U saradnji s javnim preduzećima od kojih se traže saglasnosti, Gradska uprava je zaključila sporazume u kojima su decidno definisane saglasnosti koje su potrebne u postupku izdavanja dozvola, odnosno šta je potrebno od dokumentacije za izdavanje istih i koja je cijena, kao i  rokovi za izdavanje saglasnosti, koji se kreću u rasponu od osam do 10 dana.

"Cijena saglasnosti je ista i kada ih pribavlja investitor i kada ih pribavlja grad za investitora", rekla je Milanovićeva.

Tako, na primjer, zemljišnoknjižna dokumentacija iz Republičke uprave za geodetske i  imovinsko-pravne  poslove pribavlja se za investitora u roku od jednog dana od dana uplate naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije