Banja Luka

Vlada Švedske će pomoći u rješavanju problema sa piralenom u Banjaluci

Vlada Švedske će pomoći u rješavanju problema sa piralenom u Banjaluci
Foto: N.N. | Vlada Švedske će pomoći u rješavanju problema sa piralenom u Banjaluci

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske preduzima sve aktivnosti da problem zagađenja u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci bude što prije riješen, a dobijena su obećanja da će u tome određenim finansijskim sredstvima pomoći i Vlada Švedske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, te da je iskoristila dobre odnose sa Ambasadom te zemlje koje je Ministarstvo ostvarilo u okviru niza zajedničkih projekata i tražila pomoć. 

"Prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH /Andersom Hagelbergom/ i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske određenim finansijskim sredstvima pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni `Incel`", navela je Golićeva. 

Ona je istakla da se, shvatajući hitnost i ozbiljnost situacije u Poslovnoj zoni "Incel", prvenstveno kao građanin Banjaluke, a zatim i kao ministar, iako nije direktno nadležna za to, maksimalno angažovala na traženju rješenja za ovaj problem, saopšteno je iz Ministarstva. 

Prema njenim riječima, interventno će se djelovati u sprečavanju dalje eskalacije ovog problema u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji realizuje UNDP BiH. 

"U taj proces bi trebalo da budu uključeni i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a tražila sam da se angažuje i Švedska državna agencije za hemikalije, kao jedna od vodećih ustanova u Evropi kada je riječ o oblasti hemijske industrije", naglasila je Golićeva. 

Ministarstvo je zahtijevalo da bude utvrđeno prisustvo polihlorovanih jedinjenja i teških metala, ne samo u zemljištu, već i eventualno u svim elementima životne sredine. 

"I dalje insistiramo na maksimalnom angažmanu inspekcijskih organa. S obzirom na to da je najveći interes javnosti usmjeren na izvještavanje medija da je u požaru izgorjelo ulje iz transformatora - piralen, smatramo da je važno da budu utvrđene sve okolnosti požara u martu u poslovnoj zoni, kao i preduzete mjere na utvrđivanju činjenica i stanja na licu mjesta prije i poslije požara", navodi se u saopštenju.  

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podsjećaju da je Evropska komisija još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog i na području "Incela". 

"Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problemom zagađenja na području današnje Poslovne zone `Incel` trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije", navodi se u saopštenju. 

U Poslovnoj zoni "Incel" 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije