Banja Luka

Voda stiže u više dijelove Česme

Voda stiže u više dijelove Česme
Foto: N.N. | Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

"Takođe je planirana izgradnja projekta 'Crno vrelo' podsistemi Bronzani Majdan i Zvijezda, kao i izgradnja krakova već postojeće sekundarne mreže Lazarevo, Lauš, Petrićevac, Verići i drugi", kazali su u ovom odjeljenju, u kome ističu da su najveći problem seoska područja i naselja u višim dijelovima grada u kojima ne postoji izgrađena vodovodna mreža ili je u lošem stanju.

"Problem je i u nekim područjima gdje vodovodna mreža nema dovoljan kapacitet, što otežava vodosnabdijevanje domaćinstava i zato grad pokušava što više da pomogne tim naseljima", naglasili su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Za održavanje vodovodne mreže u gradu nadležan je "Vodovod", u kojem ističu da su od ove godine dobili nadležnost i nad održavanjem seoskih vodovoda.

"Snabdijevanje je otežano u naseljima gdje se stanovništvo vodom snabdijeva s nekih manjih lokalnih vodovoda ili u onima koja uopšte nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu, kao što su Česma, dio Potoka, dio Jagara, Ponir, Verići i dio Potkozarja", rekli su u "Vodovodu".

Dodali su da godišnje imaju oko 3.100 intervencija na mreži javnog i lokalnih cjevovoda, te oko 800 intervencija na objektima, a da se raspored izvođenja intervencija određuje prema prioritetima, odnosno vodi se računa da se održi kontinuitet i kvalitet vodosnabdijevanja potrošača.

"Svake godine iz tekućeg poslovanja obezbjeđuju se sredstva za dogradnju vodovodne mreže, odnosno na različitim lokacijama grade se kraći cjevovodi u ukupnoj dužini do 2.500 metara", kazali su u "Vodovodu".

Takođe, svake godine na vodovodnu mrežu priključi se oko 800 domaćinstava, od čega je u prosjeku 150 na lokacijama gdje je tek izgrađena vodovodna mreža, a i ove godine se očekuje isti trend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije