Banja Luka

Vodosnabdijevanje zadovoljavajuće za vrijeme vrućine i suše

Vodosnabdijevanje zadovoljavajuće za vrijeme vrućine i suše
Foto: Anja Vidić | Vodosnabdijevanje zadovoljavajuće za vrijeme vrućine i suše

Na sjednici Štaba za vanredne situacije utvrđeno je da se grad Banjaluka zadovoljavajuće nosi sa vodosnabdijevanjem za vrijeme vrućine i suše, te da četiri odsto stanovništva ima problema sa nestankom vode u domaćinstvu.

"Izazove sa vodosnabdijevanjem ima oko četiri odsto stanovništva na području Banjaluke. Sve naše službe su u pripravnosti i grad se dobro nosi sa situacijom, do koje je došlo usljed visokih temperatura koje su dovele do nestašice vode u nekoliko naselja. U ovom trenutku sa izazovima se suočavaju naselja Verići, Potkozarje, visinske zone Piskavice, Dragočaja, Prijakovaca, Kuljana i Tunjica", poručio je Draško Stanivuković, gradonačelnik.

Kako je kazao, prije tri i po godine taj procenat bio je znatno viši,  te je 15 odsto stanovništva bilo pogođeno sušom, ali je zahvaljujući investicijama u iznosu od 30 miliona KM taj  procenat sveden na četiri odsto, što je znatan pomak.

"Dok god ijedna kuća ima izazov sa vodosnabdijevanjem, mi nećemo stati sa ulaganjima, a potrebno je da proširimo cijevi koje vode prema rezervoarima Tunjice 1 i 2", istakao je Stanivuković.

On je naglasio da su sve nadležne službe angažovane i preduzimaju sve mjere kako bi se stanje održalo stabilnim, ali je dodao da je uprkos apelima i dalje evidentna prekomjerna potrošnja vode.

"Potrošnja je i dalje povećana, a stabilizaciju možemo očekivati tek sa smanjenjem temperatura koje se očekuje od nedjelje", kazao je on.

Kada je riječ o novim mjerama, Stanivuković je istakao da je na sjednici Štaba donesena i naredba o postupanju po planu pripravnosti prvog stepena, koja podrazumijeva dežurstva u trajanju 24 časa.

"Sva gradska preduzeća i ustanove - 'Vodovod', Centar za socijalni rad, Civilna zaštita - imaće stalna dežurstva i biti na raspolaganju sugrađanima 24 časa, a kontakt telefone moći ćete pronaći na zvaničnoj stranici grada. Osim toga, Civilna zaštita obići će sva domaćinstva koja se u ovom trenutku suočavaju sa nestašicom vode i po potrebi im obezbijediti dovoljne količine pitke vode", rekao je Stanivuković, te dodao da će Štab nastaviti pratiti situaciju i u skladu sa stanjem preduzimati sve neophodne mjere.

"Problem ljudi koji nemaju vodu je manji nego ikada prije. U ovom periodu svake godine imali smo probleme sa vodosnabdijevanjem u Bronzanom Majdanu, Kolima, Rekavicama, Stričićima, na platou Manjače, ali našim posvećenim radom, izgradnjom rezervoara, pumpi, prepumpnih stanica u koje smo uložili više miliona maraka, danas, u ovim dijelovima, nema niti jedan problem nestanka vode u domaćinstvima", rekao je Stanivuković.

"Pune rezervoare ima Ljubačevo i Krmine, ali je pukla cijev, te su ekipe iz 'Vodovoda' na terenu", rekao je on, te dodao da su napravili ogroman pomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije