Banja Luka

Vožnja taksijem u Banjaluci skuplja i do 20 odsto

Vožnja taksijem u Banjaluci skuplja i do 20 odsto
Foto: N.N. | Vožnja taksijem u Banjaluci skuplja i do 20 odsto

BANJALUKA- Većina taksi prevoznika smanjila je popuste, pa oni koji koriste njihove usluge treba da pripreme od deset do 20 odsto više novca nego što su ranije izdvajali.

Tako mušterije mogu da zaborave na popuste od 50 odsto, jer im ova olakšica sada iznosi 30 procenata. Taksisti koji su davali 30 odsto popusta na svoje usluge, sada umanjuju cijenu za 20 procenata. Predsjednik Udruženja „Banjalučki taksi" Dragan Purišić je rekao da je sedam taksi udruženja odlučilo da koriguje popust.

"Cijena starta za sva udruženja je ostala ista - dvije marke, a vožnja košta 1,5 KM po kilometru. Mi u „Banjalučkom taksiju" smo imali popust od 30 odsto, koji je sada umanjen na 20 odsto", rekao je Purišić.

Dodao je da su osim njih popust sa 30 na 20 odsto umanjili „Euro", „Maksi"  i „Big" taksi.

" Udruženja koja su imala popust od 50 odsto smanjila su na 30 odsto i to „Ideal", „Mobil" i „Bel" taksi", kazao je Purišić.

Objasnio je da je, na primjer, za kraću gradsku vožnju od pet KM putnik ranije sa popustom plaćao 3,50 KM, dok sada mora da izdvoji oko četiri KM.

"Za malo duže relacije koje su, na primjer, koštale deset KM, putnik je sa uračunatim popustom ranije plaćao sedam KM, a sada će dati osam KM",  kazao je Purišić i dodao da je ova promjena stupila na snagu prije desetak dana.

Predsjednik Udruženja „Maksi taksi" Mile Prerad je rekao da je korekcija popusta bila neophodna iz više razloga.

" Troškovi rada i nameti su svakim danom veći. Morali smo smanjiti popuste, jer više nije bilo moguće raditi sa tim cijenama", kazao je Prerad.

Objasnio je da taksisti koriste cjenovnik za prevoz putnika koji je ovjerila Gradska uprava.

"To se nije mijenjalo, ali mi imamo mogućnost da se na nivou udruženja dogovorimo da smanjimo ili da povećamo popust. Za to nam nije potrebna saglasnost grada", rekao je Prerad.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručuju da je cijena taksi prevoza, po kilometru, start vožnje i drugo unaprijed određena po cjenovniku usluga.

"Cijenu utvrđuju taksi prevoznici, koji moraju dostaviti cjenovnik našem odjeljenju na ovjeru. Takav cjenovnik mora biti istaknut na vidnom mjestu u vozilu kako bi putnik znao koliko ga košta ta usluga", kazali su u ovom odjeljenju.

Prema podacima Gradske uprave, u Banjaluci ima 265 taksi vozila.

„Patrol taksi" bez promjene

Van taksi udruženja u gradu djeluje firma „Patrol taksi" u kojoj su potvrdili da nisu mijenjali cijenu vožnje.

"Na snazi je cjenovnik iz 2012. godine koji se nije mijenjao, a to je 1,60 KM za start i 1,20 KM po kilometru pređenog puta, a vožnja po makadamu je deset KM", rekli su u ovom preduzeću.

Promjena popusta po taksi udruženjima

sa 50 na 30 odsto

  •  „Ideal"
  • „Mobil"
  •  „Bel"

sa 30 na 20 odsto

  •  „Banjalučki"
  •  „Euro"
  •  „Maksi"
  •  „Big"

(NN/glassrpske.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije