Banja Luka

Vrhovni sud presudio u korist "Eko toplana": Isporučena energija se mora platiti i bez ugovora

Vrhovni sud presudio u korist "Eko toplana": Isporučena energija se mora platiti i bez ugovora
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Vrhovni sud presudio u korist "Eko toplana": Isporučena energija se mora platiti i bez ugovora

BANJALUKA - Korisnici usluga "Eko toplana" Banjaluka kojima je isporučena toplotna energija dužni su je i plaćati bez obzira na nepostojanje ugovora u pisanoj formi.

Dokaz za to je i posljednja presuda Vrhovnog suda Republike Srpske, koja je samo jedna u nizu pravosnažnih presuda u korist "Eko toplana" Banjaluka.

Naime, nakon Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, te Okružnog privrednog i Višeg privrednog suda u Banjaluci, predmeti u vezi s obavezom plaćanja za isporučenu toplotnu energiju došli su i do Vrhovnog suda Republike Srpske. 

Iz "Eko toplana", komentarišući ovu odluku, rekli su da je Banjalučanin P.L. tužio tu firmu s ciljem da se utvrdi da ne mora plaćati račune za toplotnu energiju jer nema zaključen ugovor i da je način naplate koji primjenjuje pomenuto preduzeće nezakonit. 

"Nakon što je Okružni sud u Banjaluci presudio u korist 'Eko toplana', ovaj Banjalučanin obratio se i Vrhovnom sudu RS. Međutim, Vrhovni sud je odbio podnesenu reviziju, što znači da se raniji stavovi drugostepenih sudova ne mijenjaju i zakonito postupanje 'Eko toplana' potvrđeno je i pred ovim, najvišim sudom", kazali su iz ovog preduzeća.

Željko Gajić, direktor Sektora korporativnih poslova "Eko toplana", kazao je da je ovom odlukom pitanje načina postupanja "Eko toplana" definitivno potvrđeno kao ispravno i zakonito.

"Poštujući pravne norme u proteklom periodu, uspostavljena je sudska praksa u korist 'Eko toplana', a gotovo sva pravna pitanja od značaja presuđena su u korist ovog privrednog društva", kazao je Gajić.

Ističe da pravna služba "Eko toplana" sada preuzima predmete koje su dosad vodili advokati i nastavlja samostalni rad, s planom da na osnovu stečenog znanja nastave da grade povjerenje korisnika.

On je naglasio da je upravo ovaj slučaj, prije izvjesnog vremena, medijski promovisan kao veliki dokaz da "Eko toplane" ne isporučuju toplotnu energiju u skladu sa zakonom i najavljivana je "velika pobjeda", a epilog je da su "Eko toplane" po ko zna koji put uspjele u sporu.

"Još jednom pozivamo sve korisnike da ne nasjedaju na neozbiljne savjete, već da zajedno s 'Eko toplanama' pronalaze najbolja rješenja", apeluje Gajić.

Darija Mirnić Majstorović, advokatica koja je zastupala "Eko toplane" u ovom sporu, kazala je da su pravni stavovi koji su korisnicima "Eko toplana" od početka bili saopštavani ponovo potvrđeni kao pravno ispravni i istiniti.

"Ovakva odluka je očekivana i predstavlja još jednu odluku u nizu. Uspjeh 'Eko toplana' u sporovima po žalbama je 100 odsto pred Višim privrednim sudom, više od 95 odsto pred Okružnim sudom i sada je tačka stavljena i pred Vrhovnim sudom Republike Srpske", kazala je Mirnić Majstorovićeva i dodaje da je ovo bio cilj koji je njen klijent postavio kada su se odlučili za pomoć advokata, te da je on sada i definitivno ostvaren.

"Vjerujem da će ove odluke sudova dovesti do smanjenja broja sudskih postupaka", zaključila je Mirnić Majstorovićeva.

Vanja Lakić, advokatica koja je zastupala korisnika koji je pokrenuo tužbu protiv "Eko toplana", kazala je da su očekivali ovaku presudu.

"Revizija nije dozvoljena jer nema cenzusa. Podnijeli smo apelaciju Ustavnom sudu BiH. Očekujem povoljan ishod jer se radi o čistim povredama prava", kaže Lakićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije