Banja Luka

Vučen: U potpunosti izmijenjen konačni izgled vidikovca na Banj brdu

Vučen: U potpunosti izmijenjen konačni izgled vidikovca na Banj brdu
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Vučen: U potpunosti izmjenjen konačni izgled vidikovca na Banj brdu

BANJALUKA - U potpunosti je izmijenjen konačni izgled vidikovca na Banj brdu koji će se graditi, dok bi u pravilu autor trebao da koordiniše ili da bar bude konsultovan vezano za svaku izmjenu, rekao je Bojan Vučen kojije bio dio tima koji je u decembru 2021. pobjedio na konkursu za vidikovac.

Dodaje da je objavljen izvođački projekat i konačni izgled vidikovca koji je uradila druga njemu još uvjek nepoznata firma.

"Gledano sa pravne i zakonske strane, u startu je definisano da autorska prava prelaze na grad, po završetku konkursa, tako da je cijeli proces legitiman, iako je kao takav jedinstven u našoj branši", istakao je on na svom Facebook profilu.

Dodaje da su mogući razlozi za ovakve poteze "prekomplikovano" i "preskupo" rješenje koje u projektantskom, izvođačkom i finansijskom smislu ne mogu ili ne žele da isprate akteri na našoj arhitektonsko-građevinskoj sceni.

"Onda samo organizovanje sličnih konkursa i nema mnogo smisla, jer je u pitanju uzaludno razbacivanje budžetskog novca, a za nas autore velika opasnost za poništavanje i uniženje profesionalnog kredibiliteta", pojasnio je on, te dodao da je lakše sve direktno dogovoriti sa uigranim domaćim firmama.

"U tom smislu više mi se neće ponoviti greška da investiram vrijeme i trud u konkurse koji se raspisuju u Banjaluci", rekao je Vučen.

Prema njegovim riječima, rješenje iz izvođačkog projekta je toliko uprošćeno i izmjenjeno, da nema skoro nikakve veze sa pobjedničkim konkursnim rješenjem.

"Naše riješenje je svojom protočnom organskom formom trebalo da se uklopi vizuelno u postojeće okruženje, suptilno prateći morfologiju terena i krivudavih staza formirajući apstraktnu formu krošnji", istakao je Vučen.

Izbjegavali smo, kako kaže, agresivne i isturene forme koje bi svojom rigidnom i banalnom napadnošću ugrozile Spomenik palim borcima koji se nalazi iznad budućeg  vidikovca, koji je zaštićen kao kulturno-istorijsko naslijeđe i dominira prostorom kao glavi reper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije