Banja Luka

Za idejno rješenje dvorane u Banjaluci stiglo 110 prijava iz cijelog svijeta

Za idejno rješenje dvorane u Banjaluci stiglo 110 prijava iz cijelog svijeta
Foto: N.N. | Za idejno rješenje dvorane u Banjaluci stiglo 110 prijava iz cijelog svijeta

Čak 110 arhitekata iz cijelog svijeta poslalo je prijavu za izradu idejnog rješenja kongresno-konferencijskog centra, što je najveći odziv na neki arhitektonski konkurs u novijoj istoriji grada.

Nakon što je u ponoć između četvrtka i petka istekao rok za dostavu idejnih rješenja buduće dvorane u gradu, konstatovano je da je na konkurs pristiglo ukupno 110 predloženih rješenja.

Gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog masovnog odziva na ovaj konkurs, ističući da se radi o svojevrsnom rekordu.

"Raduje nas velika zainteresovanost domaćih i inostranih arhitekata koji su Banjaluku već prepoznali kao grad koji se razvija. S druge strane, možemo reći da je grad sa dosadašnjim međunarodnim konkursima stekao i zavidnu reputaciju i na svjetskoj mapi", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, veliki posao je pred komisijom i izvjestiocima, a nada se da bi komisija za izbor najboljeg rješenja mogla da zasjeda u drugoj polovini juna, ukoliko se do tada normalizuje epidemiološka situacija.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, kazao je za "Nezavisne" da su radovi za kongresno-konferencijsku dvoranu pristigli iz cijelog svijeta, od Japana, SAD, država Evrope, do naših arhitekata.

"Uvešćemo šest izvjestioca za ovaj projekat jer je ovo ogromna zainteresovanost za ovaj projekat i mislimo da će odabir trajati sigurno dva-tri mjeseca. Nakon pregleda radova biće birano konkursno rješenje, podijeljene nagrade i onda ide raspisivanje tendera za glavni projekat. Ako bi bilo sve kako treba i ako se obezbijede finansijska sredstva za ovaj projekat, očekujem da bi izgradnja kongresno-konferencijske dvorane trebalo da počne na proljeće", zaključio je Stanarević.

Najbolje rješenje biće nagrađeno sa 30.000 evra.

Međunarodni konkurs raspisan je u decembru prošle godine, u nastojanju da se dobiju najbolje ideje za izgled i funkcije jednog od budućih simbola grada na Vrbasu. Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene kod parka "Mladen Stojanović", odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra "Delta planet". Ovaj objekat planiran je kao multifunkcionalni centar koji treba da objedini više sadržaja gradu i konačno podari dvoranu koja bi imala optimalne kapacitete za održavanje velikih kongresa i konferencija.

U posljednjih godinu dana grad je raspisao tri velika međunarodna konkursa, izradu budućih rješenja mosta u Docu, urbanističkog rješenja buduće centralne zone i kongresno-konferencijske dvorane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije