Banja Luka

Za kabinete praktične nastave u srednjim školama 100.000 KM

Za kabinete praktične nastave u srednjim školama 100.000 KM
Foto: N.N. | Za kabinete praktične nastave u srednjim školama 100.000 KM

BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluka izdvojila je 100.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za kabinete šest srednjih stručnih škola za izvođenje praktične nastave.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je prilikom današnjeg uručenja ugovora o podsticajima da je grad ove godine prvi put otvorio ovu liniju podrške.

On je rekao da je gradski Savjet za privredu predložio da posebna sredstva budu usmjerena ka srednjim stručnim školama, jer su kabineti i oprema koji su na raspolaganju đacima u lošem stanju i djeca završavaju školu bez adekvatnog stručnog obrazovanja.

Radojičić je dodao da se na javni poziv prijavilo 12 srednjih škola i najavio da će grad nastaviti praksu opremanja kabineta srednjih škola, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je istakao da je važno to što je grad uspio motivisati preduzeća i privrednike koji su zainteresovani za školavanje kadra za određena zanimanja.

"Riječ je o zajedničkom poslu Grada, škola i kompanija koje finansiraju dio nabavke opreme za kabinete", naveo je Radojičić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović istakao je da su ove subvencije usmjerene na osposobljavanje škola za što kvalitetniju stručnu praksu učenika, kako bi oni, poslije školovanja, bili spremni za radni angažman u svojoj struci.

Mirjana Zlatković, vršilac dužnosti direktora Elektrotehničke škole, koja je dobila sredstva po ovom programu, naglasila je da će im ona biti od velike pomoću u obuci đaka.

Prema njenim riječima, ova škola osposobljava đake za zanimanja tehničar elektronike, elektroenergetike, računarstva i telekomunikacija.

"Imajući u vidu stalni napredak tehnologije potrebno je da obnavljamo opremu i da se postižu što bolji rezultatati u školovanju đaka za ova zanimanja. Učenici su veoma zainteresovani za praktičnu nastavu, a veliki broj ih već obavlja praksu u preduzećima u Banjaluci", rekla je Zlatkovićeva.

Ona je dodala da su partneri škole na ovom projektu preduzeća "Telegrup", "Elios" i "Ist kod".

Ugovori o podsticajima danas su uručeni Tehnološkoj, Tehničkoj, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi, Poljoprivrednoj, Školi učenika u privredi i Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije