Banja Luka

Za obnovu južnih bedema Kastela 120.000 KM

Za obnovu južnih bedema Kastela 120.000 KM
Foto: Anadolija | Za obnovu južnih bedema Kastela 120.000 KM

BANJALUKA - Obnova južnog bedema tvrđave Kastel u Banjaluci gdje se nalazio ugostiteljski objekat počela je danas, za šta je grad izdvojio 120.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je polovina tvrđave rekonstruisana uz pomoć sredstava iz EU i da je nastavljena postepena rekonstrukcija preostalog dijela sopstvenim sredstvima.

"Ove godine se obnavlja južni bedem segmenta 6, a radiće se obnova zidina i ograde te bravarski, zidarski i tesarski radovi s osnovnim ciljem da naredna tri mjeseca, dokad traje građevinska sezona, imamo obnovljen još jedan dio Kastela", rekao je Radojičić.

Dodao je da grad već unazad tri godine obnavlja jedan po jedan segment Kastela i istakao da će za potpunu rekonstrukciju biti potrebna značajna finansijska sredstva.

Ivana Pandžić, arheolog Muzeja RS, kazala je da su izvođači radova dužni da ispoštuju sve arhitektonske, istorijske i druge činjenice kako bi ovaj bedem i poslije obnove zadržao autentični izgled.

"Cilj je da se ne dodaje ništa novo, nego da se tvrđava obnovi i zaštiti od propadanja, a uporedo s obnovom nastavljaju se i arheološka istraživanja ovog lokaliteta", rekla je Pandžićeva.

Radove izvodi beogradska firma "Koto".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije