Banja Luka

Za obnovu škola u Karanovcu i Novoseliji 240.00 KM

Za obnovu škola u Karanovcu i Novoseliji 240.00 KM
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Za obnovu škola u Karanovcu i Novoseliji 240.00 KM
Milica Dragičević

BANJALUKA - ​Za obnovu centralog školskog objekta Osnovne škole "Milan Rakić" banjalučkom naselju Karanovac, i područnog objekta u Novoseliji grad planira izdvojiti 240.000 KM, kako bi đaci imali bolje uslove za borak i učenje.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, je rekao da je grad spreman da izdvoji sredstva za obnovu objekata kako centralne, tako i područne škole koje su najlošijem stanju u gradu.

"Prvo izdvajamo pola sredstava, odnosno 120.000 KM rebalansom budžeta, a drugi dio planiramo kroz donacije u cilju što manjeg pritiska na budžeta", rekao je Stanivuković.

Naglasio je da je u školi u Karanovcu već realiozovana izgradnja parkinga i njegovog izdvajanja od školskog ulaza.

Danijela Mirković, direktorica OŠ "Milan Rakić", kazala je da nije bilo značajnih ulaganja u obnovu centalnog školskog objekata od njegove izgradnje 1976. godine, a područnog objekta od 1965. godine.

"Veliki je značaj novooizgrađenog parkinga, jer škola nije imala riješen prostor za parkiranje i samim time je bila ugrožena bezbjednost učenika", rekla je Mirkovićeva.

Mirna Savić-Banjac, savjetnica  gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, rekla je da je ulaganje u škole na ruralnim područjima dio politike gradske administracije u cilju zadržavaja ljudi u ruralnim sredinama.

"Posljednjih godina imamo praksu da se djeca iz ruralnih sredina masovno upisuju u škole koje se nalaze u urbanom dijelu, a mi ovim želimo da postaknemo djecu da ostanu", rekla je Savić-Banjac.

Kako je naglasio Stanivuković, pored ove škole grad je putem rebalansa budžeta predvidio ukupno pola miliona KM za različite radove i u drugim školama koje su u lošijem stanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije