Banja Luka

Za opremanje sedam kabineta praktične nastave 200.000 KM

Za opremanje sedam kabineta praktične nastave 200.000 KM
Foto: N.N. | Za opremanje sedam kabineta praktične nastave 200.000 KM

BANJALUKA - Sedam srednjih stručnih škola na području Banjaluke dobiće 200.000 KM iz gradskog budžeta za opremanje kabineta praktične nastave, u okviru programa čiji je cilj da učenici dobiju adekvatnu obuku za buduća radna mjesta.

Biće opremljeni stručni kabineti Tehnološke, Elektrotehničke, Poljoprivredne, Ugostiteljske, Tehničke, Građevinske i Škole učenika u privredi.

Osim sredstava iz gradskog budžeta, u opremanje kabineta biće uključene i zainteresovane kompanije, koje su ovaj program prepoznale kao šansu za dobijanje novog, obučenog kadra, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, uručujući danas ugovore o korištenju ove vrste podsticaja predstavnicima srednjih škola, istakao je da je ovo već druga godina da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

On je rekao da grad smatra da je to podsticaj privredi za stručno obrazovanje, jer djeca tokom školovanja ne steknu dovoljno praktičnog znanja.

Direktor Ugostitetljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević rekao je da će podsticaji biti iskorišteni za opremanje restorana u okviru škole, koji služi za praktičnu edukaciju učenika.

Spasojević je naveo da su zanimanja poput kuvara, kulinarskog tehničara ili konobara tražena na tržištu rada i da je siguran da će, zahvaljući ovoj pomoći, učenike adekvatno obučiti.

Opremanje kabineta škola pomogle su kompanije "Kavala", "Got solušn", "Elnos", "Telegrup", "Ekskluziv lindžeri", "Krajina klas", "Tropik", "Rema trejd", "Vis".

Regionalni direktor operacija "Telegrup" Aleksandar Antonović istakao je da su se u ovoj kompaniji kadrovi iz Republike Srpske pokazali kao odlični i na regionalnom i internacionalnom tržištu, zbog čega su i odlučili da podrže ovu akciju.

"Izuzetno nam je važno da za dobro poslovanje imamo dobar kadar. Potrebno je stimulisati djecu da se okrenu tehnološkim strukama koje će sve više biti deficitarne na tržištu rada", rekao je Antonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije