Banja Luka

Pratite nas na Google news

Za osam mjeseci zapaljeno 108 kontejnera

Za osam mjeseci zapaljeno 108 kontejnera
Foto: N.N. | Za osam mjeseci zapaljeno 108 kontejnera
N.N.

U gradskom i prigradskom području samo u toku ove godine zapaljeno je 108 kontejnera za odlaganje smeća, čime je načinjena ogromna materijalna šteta, potvrdili su za "Nezavisne" u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, materijalnu štetu će procjenjivati komisija za otpis na kraju godine, budući da je na nekim kontejnerima šteta totalna, a na nekim samo djelimična.

"Najčešći razlozi za zapaljenje su sve prisutniji vandalizam te istresanje pepela i zapaljivih materija u kontejnere. Apelujemo na sve ljude da odgovornije odlažu smeće", kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da je postavljanje kontejnera dugoročno planirano, u zavisnosti od potreba građana i mogućnosti koje ima grad.

"O lokacijama će se odlučivati naknadno, u skladu sa potrebama i zahtjevima građana", dodali su u Odjeljenju.

U Vatrogasnoj brigadi su rekli da su uspješno neutralizovali požare kontejnera u većini slučajeva.

"Kao i svake godine, i ove je bilo dosta slučajeva ovakvih zapaljenja, uglavnom je ljudski faktor krivac za to, a mi smo dali sve od sebe da što više kontjenera uspijemo spasiti", kazali su u Vatrogasnoj brigadi.

U Odjeljenju za komunalne poslove su pojasnili da reciklažni kontejneri koji su postavljeni po pojedinim dijelovima grada nisu u vlasništvu grada, nego su postavljeni od strane preduzeća koja se bave recikliranjem otpada.

"Ovo nije jedino rješenje za grad, ali u maloj mjeri utiče na smanjenje količina miješanog komunalnog otpada", dodali su u Odjeljenju.

Grad će uskoro zajedno sa preduzećem "Čistoća" krenuti u pilot-projekat postavljanja posuda za recikliranje otpada po pojedinim ulicama u gradu, kao i sa medijskom kampanjom u vezi istog projekta, gdje bi građane upoznali sa sistemom recikliranja otpada i šta on konkretno donosi na polju zaštite životne sredine.

"Budžetskim sredstvima za 2019. godinu planirana je  nabavka tri podzemna reciklažna kontejnera koja će biti postavljena u užem centru grada, a grad će nastaviti svoje aktivnosti koje su vezane za iznalaženje modula ili partnera koji bi obezbijedio finansijska sredstva za izgradnju reciklažnih dvorišta, sa sortirnicom i sušionicom otpada koji se može reciklirati", zaključili su u ovom odjeljenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije