Banja Luka

Za pet školskih kabineta u Banjaluci izdvojeno 100.000 KM

Za pet školskih kabineta u Banjaluci izdvojeno 100.000 KM
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Za pet školskih kabineta u Banjaluci izdvojeno 100.000 KM

BANJALUKA - Za opremanje pet kabineta srednjih stručnih škola u Banjaluci, iz gradskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM, a novac će biti dodijeljen Medicinskoj, Elektrotehničkoj, Tehnološkoj, Politehničkoj i Poljoprivrednoj školi.

Prema odluci grada, 25.000 KM dodijeljeno je Medicinskoj, 23.000 KM Elektrotehničkoj, dok je Tehnološkoj dodijeljeno 1.000 maraka manje. Politehnička škola dobila je 20.000 KM, a Poljoprivredna 10.000 KM.

Direktorica banjalučke Elektrotehničke škole Irena Čavić kaže da će ovim sredstvima opremiti kabinet praktične nastave.

"Planiramo nabaviti instrumente, uređaje, računare i sve ono što se koristi u praktičnoj nastavi. Ova podrška grada daće veliki doprinos kvalitetnijem izvođenju nastave", kazala je Čavićeva.

Mirko Jović, direktor Medicinske škole Banjaluka, kaže da će pomoću ove donacije stare lutke i druga stredstva koja koriste u praktičnoj nastavi zamijeniti novim.

"Ovim sredstvima planiramo nabaviti dvije lutke i dvije ruke s venama, koje su zapravo imitacija prave ruke, u koje se daju injekcije u vene, kao i još stvari za potrebe praktične nastave", kazao je on.

Dejan Čutura, direktor Tehnološke škole u Banjaluci, kaže da je kabinet za frizere u najlošijem stanju, te da će ovim sredstvima upravo nabaviti potrebnu opremu, kao što su fenovi, ogledala, stolice, a sve radi kvalitetnijeg izvođenje praktične nastave.

Direktor banjalučke Poljoprivredne škole Bojan Bakal kazao je za "Nezavisne" da oni nisu zadovoljni raspodjelom sredstava, te da su očekivali više novca iz budžeta za njihovu školu.

"Kada imate opremu i imate radionicu treba da je privedete namjeni kako biste mogli koristiti tu opremu i onda na kraju Poljoprivredna škola dobije najmanji iznos sredstava, a jedna Medicinska dobije 25.000 KM. To je apsurdna situacija. Ako dobijete jednu marku, a da ne kažem 1.000 ili 10.000, svakako da je dobro i svakako da ćemo ih uložiti u tu namjenu, ali projekat koji smo mi pisali bio je zasnovan na 50.000 KM, a ne na 10.000", kaže Bakal.

On je istakao da su sredstva prije bila veća, te da su ove godine dobili najmanje novca dosad.

"Mi smo planirali da opremimo jedan kabinet za zanimanje mesar i da uradimo dopunu opreme u drugim radionicama. Sada ćemo morati uraditi kvalitetnu raspodjelu kako bismo vidjeli kako da dopunimo radionice jer ne možemo u potpunosti kupiti zamišljeno", kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije